:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 24, 2019   16:01

0

126

Popović Ivković: Kosovo u Interpolu bio bi ozbiljan presedan

Državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković razgovarala je u Bakuu sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Azerbejdžan Orujom Zalovim i prenela argumente Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za prijem u Interpol.

Zalov je istakao da Azerbejdžan podržava teritorijalni integritet Srbije i da će MUP te zemlje nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama.

"Dva ministarstva i naše države su strateški partneri i takav je odnos i naših ministara unutrašnjih poslova, ali i predsednika naših zemalja i sa takvom saradnjom ćemo nastaviti i u budućnosti", rekao je Zalov, a navodi se u saopštenju MUP-a.
Popović Ivković je zahvalila Azerbejdžanu na podršci Srbiji na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju u očuvanju poštovanja međunarodnog prava, ali i sprečavanju politizacije te profesionalne policijske organizacije.
Istakla je da bi prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavljao ozbiljan presedan, koji bi doveo do politizacije te organizacije i otvorio probleme i za sve druge zemlje koje se suočavaju sa separatističkim težnjama na svojim teritorijama.
Ona je podsetila i da bi prijem predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244, ali i kršenja Korelove rezolucije samog Interpola, koja jasno propisuje da članice ove organizacije mogu biti samo države članice UN ili posmatrači u UN, što takozvano Kosovo svakako nije.
Popović Ivković i Zalov su razgovarali i o nastavku saradnje policija dveju zemalja, sa akcentom na borbu protiv narkotika, trgovine ljudima i iregularnih migracija.
Razmotrili su i konkretne korake u unapređenju saradnje, uključujući razmenu iskustava i zajedničke obuke pripadnika dva ministarstva, naročito u oblasti borbe protiv sajber kriminala.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva