:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2019   18:33

0

197

Popović Ivkovićeva u Čileu: Sprečiti politizaciju Interpola

Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković upoznala je u Santjagu zvaničnike Čilea sa argumentima Srbije protiv zahteva Prištine za članstvo u Interpolu.

Biljana Popović Ivković razgovarala je u Santjagu sa zvaničnicima MSP-a Čilea, zemlje koja je domaćin godišnje Skupštine Interpola od 15. do 18. oktobra, i koja je u poslednji čas odobrila učešće delegacije Kosova i Metohije na skupu.

Popović Ivkovićeva je u razgovoru sa generalnim sekretarom za politička pitanja Raulom Fernandezom i generalnim direktorom za Evropu Eduardom Eskobarom zahvalila Čileu na principijelnom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci koju je Čile pružio Srbiji u Unesku i na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola, saopštio je MUP.

Državna sekretarka je istakla da se delegati Interpola ove godine stavljaju u nezgodnu poziciju, jer se od njih očekuje da ponovo odlučuju o istom zahtevu, za koji su pre nepunu godinu dana već doneli odluku da bude odbačen.

Podsetila je da je razmatranje tog zahteva ponovo stavljeno na agendu i ovogodišnje Generalne skupštine Interpola, uprkos protivljenju Srbije.

Kako je navela, Rezolucija SB UN 1244 jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da je očigledno da Generalni sekretarijat Interpola ne može donositi odluke suprotne međunarodnom pravu.

Popović Ivkovićeva je podsetila i da su delegati Interpola usvojili Korelovu rezoluciju, koja precizira da članice Interpola mogu biti samo države koje su članice ili imaju status posmatrača u UN, a Priština nije ni jedno ni drugo.

Navela je i da prištinske institucije već imaju kanal komunikacije sa Interpolom preko Unmika i to od 2002. godine, a da podaci da su preko Uinmika u prošloj godini raspisane 134 crvene Interpolove poternice i u ovoj godini 83, jasno potvrđuju da postoji kontinuirana saradnja sa Interpolom, te ne postoji realan osnov za podnošenje zahteva za članstvo.

Popović Ivkovićeva je podvukla da iz svega navedenog proizlazi da Srbija potpuno opravdano traži podršku država članica ove međunarodne policijske organizacije kako bi sprečila politizaciju samog Interpola.

Izvor: Танјуг

Popović-IvkovićInterpol
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva