:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 21, 2019   12:02

0

209

Popović: Naš pogled uprt je u digitalnu budućnost

Inovacije ne smeju da budu slučajnost, već rezultat izgrađenog sistema, a jedan od najvažnijih sistema je inovaciona infrastruktura, rekao je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je na konferenciji "Inovaciona nedelja" u organizaciji AFA – Asocijacije za povezivanje žena i njihovo aktivno učešće u društveno važnim projektima, rekao da je Srbija prepoznata kao zemlja sa dugom i svetski priznatom tradicijom inženjerskog obrazovanja i znanja i da je naš obrazovni sistem iznedrio odlične inženjere koji su danas nosioci rasta srpske privrede zasnovanog na inovacijama i znanju.

"Naš pogled uprt je u digitalnu budućnost koju kreiraju naši mladi inženjeri", poručio je Popović.

Ministar kaže da su mladi inženjeri iz Srbije prepoznati u celom svetu i dodao da je Srbija sigurno najja;a IT i inovaciona sila u ovom delu Evrope.

"Prošle godine je izvoz IT usluga iz Srbije premašio, 1,15 milijardi evra i to je prvi put u istoriji da je izvoz IT usluga bio veći od izvoza poljoprivrede", naveo je Popović. Ministar kaže da je zahvaljući znanju naših inženjera Srbija postala zemlja gde su mnoge najveće svetske IT kompanije odlučile da posluju.

On je kao primer naveo da "Majkrosoft" ima samo dva razvojna centra u Evropi, a da je jedna od njih u Srbiji.

"Naš inovacioni eko-sistem prepoznat je u svetu po globalnim šampionskim kompanijama u razvoju softvera za analizu podataka, bio-medicini, gejmingu, blokčejnu, kreativnoj industriji", rekao je Popović i dodao da je samo u poslednje dve godine bilo značajnih prodaja srpskih kompanija kompanijama u Silikonskoj dolini, a da je svaka prodaja bila vredna više od 100 miliona evra.

On je dodao da Srbija ima odlične stručnjake za razvoj rešenja u veštačkoj inteligenciji, robotici, pametnim gradovima, kao i blokčejn tehnologijama i da to privlači poslednjih godina veliki broj investitora iz Evrope i SAD.

Popović je istakao da pored odlične inženjerske baze Srbija ima i podsticajnu poresku politiku za investitore koji ulažu u inovacije, IT tehnologije i razvoj.

Rekao je da je cilj da se u regionima na teritoriji cele Srbije grade inovacioni startap centri, a do kraja godine biće otvoreno osam takvih centara u kojima će mladi talenti od učeničkog uzrasta razvijati svoje inženjerske i preduzetničke kompetencije.

Naveo je da se velika pažnja poklanja razvoju ženskog inovacionog preduzetništava kako bi se osnažila uloga žena na tržištu Srbije.

Izvor: Танјуг

Popovićinovacijevikend inovacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva