:

:

TV Most

Foto: SNP

clock

Decembar 16, 2020   9:27

0

172

Popović: Odnosi Srbije i Rusije na istorijskom maksimumu

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da su odnosi Srbije i Rusije na istorijskom maksimumu, što je potvrdila i jučerašnja poseta šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova.

On je za RTS rekao da su poruke predsednika Rusije Vladimira Putina, koje su se juče čule, pokazatelj najboljih ličnih odnosa dva predsednika - Putina i Aleksandra Vučića i istakao da su takvi politički odnosi odlična baza za još bolju ekonomsku saradnju dve zemlje.

Popović je ocenio da je tokom jučerašnjeg dana potvrđena snažna podrška Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, podrška Rezoluciji 1244, kao osnovi za rešavanje kosovskog pitanja, navodeći da je za Rusiju Kosovo uvek bilo i biće samo deo Srbije.

"Srbija je potvrdila vojnu neutralnost. Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, iako smo pod velikim pritiskom", kazao je Popović.

Na konstataciju da je do posete došlo nakon što je u septembru potpisan Vašingtonski sporazum, Popović je naveo da juče nije bilo nikakvih disonatnih tonova i istakao da Rusija zasniva svoj odnos sa Srbijom na poštovanju suvereniteta naše zemlje, te da poštuje interese Srbije.

"Jučerašnji tonovi su zaista prijateljski i odnosi su na istorijskom maksimumu. Jučerašnje poruke su od velike važnosti za ekonomsku i političku saradnju", kazao je Popović.

On je naveo da se tokom jučerašnjeg dana dosta razgovaralo i o ekonomiji, koja je trenutno najvažnija i za Srbiju i za Rusiju, te da je bilo govora o ekonomskoj, vojnotehničkoj saradnji, poljoprivredi, digitalizaciji, novim tehnologijama, energetici.

"Potvrđene su i želje da potpišemo strateški ekonomski sporazum koji će biti osnova za narednih pet godina", kazao je popović.

Upitan da li će se sada, s ozbriom na promene u svetu, promeniti i nivo uključenosti Rusije u rešavanje kosovskog pitanja, Popović je rekao da je, ako u nekom trenutku dođe do nekih novih pregovora, moguće uključivanje Rusije u taj proces.

Kaže i da su kritike koje je juče Lavrov izneo na račun EU po pitanju Kosova opravdane, jer EU, kao ovlašćena da vrši pregovore, nije ispunila svoju misiju, već, kako kaže, samo pritiska Srbiju da ispuni svoje obaveze.

Popović je rekao i da se pojačavaju pritisci na Srbiju i predsednika Vučića da promeni svoju nezavisnu i suverenu politiku, jer pojedinim državama smeta ekonosmki i vojno jača Srbija i žele da je oslabe.

"Srbija mirno sve to sluša, ali ima svoju politiku i neće je menjati, štitimo svoje interese, nećemo nikad biti agresivni, želimo mirno da razgovaramo", kazao je Popović.

Popović kaže da su dobri politički odnosi stvorili bazu i za dobre eknomske odnose, navodeći da je ekonomska saradnja dve zemlje u prvih devet meseci ove godine izuzetno dobra.

Zabeležen je pad od 15 procenata, ali mnogo više na uvozu nafte i gasa nego na izvozu srpskih proizvoda, kaže Popović.

Ističe da će krajem godine biti zabeležen rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju, što je odlična vest i dodao da se očekuje potpisivanje strateškog dokumenta za ekonomsku saradnju.

Popović je podsetio da je Lavrov došao krajem 2020. godine, kada se obeležava 75 godina pobede nad fašizmom i 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i da to pokazuje najjaču podršku Srbiji.

Izvor: Танјуг

Nenad PopovićLavrovSrbijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva