:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Januar 20, 2019   12:47

0

252

Popović: Ogroman značaj sporazuma potpisanih sa Rusijom

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije, izjavio je da sporazumi potpisani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina, imaju ogroman značaj za Srbiju.

"Sporazum koji sam potpisao sa 'Rosatomom' o korišćenju nuklearne energije u mirne svrhe, otvara novo i značajno polje saradnje koja će u velikoj meri uticati na budućnost Srbije. 'Mirni atom' se danas koristi u medicini, poljoprivredi, industriji...", rekao je Popović u intervjuu za današnji "Alo".

On kaže da je, takođe, potpisao sporazum sa ruskim "Roskosmosom" o korišćenju ruskih satelita za potrebe srpske poljoprivrede, telekomunikacija, bezbednosti; sa Ministarstvom veza Rusije, koje je lider u digitalizaciji ruske državne uprave; s ruskim inovacionim kampusom i Univerzitetom Skolkovo, koji je jedan od najvažnijih ruskih centara za razvoj mladih inženjera i startapova; sa ruskom državnom korporacijom "Roseti" o razvoju inovacija u elektroenergetici; kao i sporazum sa ruskom Agencijom za strateške inicijative, Ruskim venčurnim fondom i kompanijom "Vrb inovacije".

Ovaj poslednji sporazum postavlja osnov za formiranje prvog zajedničkog srpsko-ruskog venčurnog fonda za razvoj inovacija, dodaje Popović.

Prema njegovim rečima, potpisivanjem sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, što je Putin najavio do kraja godine, Srbija i naši privrednici dobijaju mogućnost pristupa na veliko tržište od preko 200 miliona stanovnika, bez carina.

"Iako smo do sada imali potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s pojedinim državama članicama EEU, poput Rusije, Belorusije i Kazahstana, sada ćemo u okviru ujednačenih propisa i standarda, imati pristup još širem tržištu, gde možemo da izvozimo srpske proizvode i razvijamo saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije", rekao je Popović.

On je ukazao da je tokom Putinove posete iskazana nedvosmislena podrška Srbiji po pitanju Kosova.

"Dok imamo Rusiju uz sebe, Kosovo će uvek biti sastavni i neotuđivi deo Srbije. Posebno je važno što je predsednik Putin istakao neophodnost potpune primene Rezolucije 1244, koja podrazumeva i povratak naših policijskih i vojnih snaga na Kosovo. U situaciji ogromnog pritiska na Srbiju da se saglasi sa takozvanom nezavisnošću lažne države Kosovo, neprocenjiv je značaj i težina jasnog stava predsednika Putina da se svaki kompromis oko pitanja Kosova mora tražiti u okviru Rezolucije 1244. Dakle, za Rusiju je celo Kosovo Srbija i tu nema dileme", dodao je Popović.

Upitan da li Srbiju prijateljstvo sa Rusijom može koštati članstva u Evropskoj uniji, Popović je rekao da Srbija treba da sledi samo svoj interes, a naš interes je da razvijamo najbolju političku i ekonomsku saradnju s prijateljskom Rusijom.

"Što se tiče EU, mi sada i ne znamo šta će se događati u toj organizaciji posle izbora u maju ove godine, tako da mi treba da radimo ono što smo radili i do sada - da usvajamo najbolje evropske standarde da bismo uredili svoju državu i svoje društvo kao najrazvijenije države Evrope. Ukoliko u EU postave kao uslov za dalji nastavak integracija da priznamo lažnu državu Kosovo ili da uvedemo sankcije Rusiji, duboko sam ubeđen da će srpski narod takvu ucenu odbaciti", istakao je Popović.

On takođe kaže da je, prema reakciji Putina, jasno da ga dirnuo poklon - šarplaninac Paša - koji je dobio od predsednika Aleksandra Vučića, i da mu se veoma dopao.

"Izbor rase psa koji je darovan ruskom predsedniku ima dubok simbolični značaj koji su svi dobro razumeli", rekao je Popović.

Izvor: Танјуг

Nenad PopovićSrbijaRusijasporazumi sa Rusijom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva