:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2020   16:19

0

156

Popović potpisao memorandum sa USAID-om o početku programa legalizacije

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović potpisao je danas sa predstavnicima USAID-a i „Chemonics internacional inc.“ memorandum o saradnji na početku realizacije „programa za postupanje prema građevinama bez dozvole“.

Pomoć USAID-a opštini Gračanica dolazi u trenutku stupanja na snagu novog Zakona o tretiranju građevina bez dozvole i stupanja na snagu administrativnih uputstava prema kojima su sve opštine u obavezi da počnu sa primenom zakona i krenu sa legalizacijom. Opština Gračanica jedna od dve opštine koje su izabrane za podršku od strane USAID-a prilikom procesa legalizacije.

Memorandum predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića sa direktorom službe za ekonomski razvoj USAID-a Džošuom Mikeom i zastupnikom„Chemonics internacional inc.“ Torencom Sluvkom zasniva se na pružanju tehničke podrške u relaizaciji ovog programa pre svega u smislu obučavanja osoblja, učešća građana, saradnji sa centralnim nivoima vlasti, oceni postupka za izdavanje građevinskih dozvola i međusobnoj razmeni podataka i jačanju partnerstva opštine i USAID-a.

Prema novom zakonu pravo na legalizaciju imaju sve građevine koje su izgrađene bez građevinske dozvole do stupanja na snagu Zakona, 5. septembra 2018. godine.
Opština Gračanica poziva meštane da podnesu zahtev za legalizaciju objekata sagrađenih bez građevinske dozvole.

Iz Odeljenja urbanizma navode da je postupak za legalizaciju jednostavan a takse minimalne i to:
• Taksa za legalizaciju kuća je 1€/m2
• Taksa za objekte ostale kategorije je 2 €/m2
• Taksa za legalizaciju objekta za nadogradnju i dogradnju bez dozvole 2€/m2

Objekti sagrađeni do 2004. godine i socijalne kategorije su oslobođeni takse, a u obavezi su da uz zahtev dostave neophodnu dokumentaciju kao dokaz.

Legalizacijom objekata ujedno se vrši i njegova registracija u katastar nepokretnosti.
Aplikacije se mogu podići na šalteru u opštinskoj zgradi ili preuzeti sa opštinskog sajta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva