:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Decembar 23, 2018   12:16

0

234

Popović: Rusija spremna da se uključi u pregovore o Kosovu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Rusija spremna da se uključi u pregovore oko statusa Kosova, ako bi se SAD direktno uključile u taj proces i ako bi Beograd to zvanično zatražio od Moskve.

Nenad Popović je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima iz Vlade Ruske Federacije i Saveta Federacije Rusije, ocenio da su jednostrani potezi Prištine, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i usvajanje zakona o formiranju takozvane vojske Kosova, pokazali da EU "nema snagu da pruži garancije da će dogovori postignuti između Beograda i Prištine biti poštovani".

"Ovim potezima Prištine, i izostankom reakcije EU, sahranjen je Briselski sporazum. Sada nam je potreban novi format dijaloga Beograda i Prištine koji bi, umesto pod pokroviteljstvom EU, trebalo da bude vođen u okviru UN, uz posredovanje SAD, Rusije i Kine", istakao je Popović.

Popović je naglasio da se Rusija snažno zalaže za primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja Kosovo tretira kao sastavni i neotuđivi deo Srbije.

"Rusija će nastaviti da pruža principijelnu podršku očuvanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova", rekao je Popović.

Izvor: Танјуг

Nenad PopovićRusijadijalogKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva