:

:

TV Most

Foto: Vlada Srbije

clock

Januar 25, 2021   17:13

0

62

Popović sa ambasadorom Belgije o Poglavlju 23

Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je danas sa ambasadorom Belgije Kunom Adamom o nastavku evrointegracija i podršci Belgije u pretpristupnim pregovorima Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, posebno u okviru pregovaračkog Poglavlja 23.

Ministarka je ukazala da je u toku proces izmena Ustava u oblasti pravosuđa, te da se očekuju javna slušanja u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, povodom predloga ustavnih amandmana koji je prosleđen Narodnoj skupštini.

Važno je da se, kako je istakla, smanji polarizacija u vezi sa tom temom, ali i da građani budu upoznati sa promenama najvažnijeg pravnog akta u zemlji, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Na sastanku je naglašena izuzetno dobra i plodonosna saradnja ministarstava dveju zemalja, kao i spremnost da se ona nastavi i unapredi posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Popović je obavestila ambasadora o planovima Ministarstva i koracima koje je preduzela u cilju poboljšanja efikasnosti rada sudova, posebno kada je reč o odeljenjima za borbu protiv korupcije pri tužilaštvima, kroz logističku, kadrovsku i finansijsku podršku.

Napomenula je da će narednom periodu biti završena radna verzija zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, radna verzija Operativnog plana za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, radna verzija Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i akcioni plan za njeno sprovođenje.

Ambasador Belgije rekao je da njegova država podržava napredak Srbije na putu evrointegracija i da je spremna da nastavi da pruža podršku i konstruktivne savete u postizanju tog cilja.

On je ministarki čestitao na imenovanju, istakavši da je resor koji vodi jedan od najvažnijih, kako u zemlji tako i u smislu pristupnih pregovora sa EU, napominjući da je impresioniran činjenicom da Vlada Srbije ima veliki broj žena na funkciji ministra, koje su zadužene za važne resore.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva