:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 26, 2022   11:18

0

48

Popović: Set novih pravosudnih zakona urediće složena pitanja

Ministarstvo pravde intenzivno radi na pripremi pravosudnih zakona kako bi se sveobuhvatno i precizno uredila mnogobrojna i složena pitanja, istakla je ministarka pravde Maja Popović u intervjuu Politici.

Popović je navela da se pripremaju pravosudni zakoni koji će se odnositi na položaj sudija i javnih tužilaca, uslove i postupak za njihov izbor i prestanak njihove funkcije, kao i na odgovornost, položaj, nadležnost, organizaciju i način rada Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, uslove i postupak za izbor njihovih članova, naročito kada je reč o izboru istaknutih pravnika za članove saveta, ali i na mnoga druga pitanja.

„Rad na ovom poslu počeo je proglašenjem Akta o promeni Ustava Srbije. Posle niza konsultativnih sastanaka obrazovane su radne grupe za pripremu seta pravosudnih zakona, čiji se članovi skoro svakodnevno sastaju, kako bi ovaj obiman i značajan posao bio uradili kvalitetno i u roku“, kazala je Popović.

Ona je navela da činjenica da su u sastavu radnih grupa zastupljeni ugledni pravni stručnjaci iz državnih organa, sudova, odnosno javnih tužilaštava, a posebno sudije Vrhovnog kasacionog suda, kao najvišeg suda u Srbiji, zamenici javnih tužilaca iz Republičkog javnog tužilaštva, kao najvišeg javnog tužilaštva u Srbiji, članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, profesori pravnih fakulteta, kao i predstavnici strukovnih udruženja i advokature dovoljno govori o tome koliko se vodi računa o kvalitetu izrade seta pravosudnih zakona.

Popović je istakla da promene Ustava u oblasti pravosuđa, sa kojima treba da budu usklađeni zakoni koji se pripremaju, garantuju da će se za sudije i tužioce birati najbolji i najkvalitetniji kandidati.

„Primarni cilj promene Ustava bio je isključivanje učešća politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca, kao i uspostavljanje boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka njihove funkcije", kazala je ministarka.

"To omogućava da ulazak u pravosuđe bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja i pravičnim procedurama izbora, a samim tim najbolji i najkvalitetniji kandidati bili bi izabrani na sudijske ili pravnotužilačke funkcije, a time će biti poboljšan kvalitet u postupanju sudija i javnih tužilaca, povećana nezavisnost sudija i samostalnost javnih tužilaca, ali i omogućena njihova veća nepristrasnost, stručnost, odgovornost i efikasnost“, naglasila je Popović.

Članovi Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva koji se biraju iz redova istaknutih pravnika moraju imati najmanje deset godina iskustva u pravnoj struci, moraju biti dostojni te funkcije i ne smeju biti članovi političkih stranaka, a preostalo je da se zakonima propiše koji poslovi su nespojivi s funkcijom člana saveta iz reda istaknutih pravnika, kao i dodatni kriterijumi za njihov izbor, rekla je ministarka pravde.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva