:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2022   13:35

0

142

Popović: Srbija otvorena za dolazak kompanija iz Turske

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je danas u Ankari sa turskim ministrom industrije i tehnologija Mustafom Varankom i naglasio da je Srbija otvorena za dolazak kompanija iz Turske.

Popović je ocenio da Turska ima odlične inženjere i inovatore i da se radi na stvaranju najboljih uslova za dolazak turskih tehnoloških kompanija u našu zemlju.

On je izrazio nadu da bi u budućnosti Srbija mogla da bude mesto gde će srpske i turske kompanije zajedno razvijati visokotehnološke proizvode namenjene svetskom tržištu.

Rekao je i da je najveći potencijal za saradnju u oblastima veštačke inteligencije, robotike, blokčejna, a da dve zemlje imaju odlične stručnjake u ovim oblastima koje danas predstavljaju osnovu globalnog tehnološkog i industrijskog razvoja.

Ministar Mustafa Varanka ocenio je da je Srbija važan ekonomski partner Turske i da je više od 800 turskih kompanija uložilo preko 200 miliona dolara u Srbiju. Strateška lokacija Srbije kao kapije u Evropu pruža značajnu logističku prednost turskim preduzećima, rekao je Varanka.

Ranije danas Popović je posetio Odtu teknokent, tehnološki park u Ankari i razgovarao sa liderima uspešnih turskih startap kompanija, a posebno onih iz gejming industrije koja, prema rečima turskih domaćina, živi u svom zlatnom dobu.

Popović je rekao da način na koji je Turska razvila svoj startap ekosistem može da posluži kao primer koji treba primeniti i u našoj zemlji.

On je pozvao turske startap kompanije da ostvare bližu saradnju sa kolegama iz Srbije, ali i da ulažu u Srbiju koja, kako je naveo ministar, daje najveća poreska oslobođenja u Evropi za otvaranje startap kompanija i ulaganje u istraživanje i razvoj.

Izvor: T a n j u g

PopovićinvesticijeTurskaMustafa Varanka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva