:

:

TV Most

Foto: Vlada Republike Srbije

clock

Januar 21, 2021   14:03

0

176

Popović: Uz podršku predsednika Vučića započeli razgovori o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođača vakcine ”Sputnjik Ve”, organizaciju Generium u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, i tom prilikom poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji ove vakcine na teritoriji Republike Srbije.

Popović je zajedno sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja Republike Srbije održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije Generium, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

Ministar je istakao da je ovo još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, ali i dokaz ogromnog autoriteta i poštovanja koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji. ”Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina "Sputnjik Ve" proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku”, rekao je Popović.

On je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine "Sputnjik Ve", van teritorije Ruske Federacije, proizvode jedino u Kazahstanu. ”Ne treba posebno napominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi”, rekao je Popović.

On je istakao da je sa organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostvljanju zajedničke proizvodnje vakcine "Sputnjik Ve" u Srbiji i najavio da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Republiku Srbiju i Institut Torlak kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ova institucija.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Vera Stoiljković, istakla je da je ovaj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji. ”Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate.

Uverena sam da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji”, istakla je Stoiljković.

Izvor: RTV

Sputnjik VevakcineNenad PopovićAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva