:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2019   17:46

0

83

Popović: Zubinom Potoku 28 miliona dinara za unapređenje ambijenta za inovacije

Ministarstvo za inovacije i tehnološki napredak Vlade Srbije na čelu sa Nenadom Popovićem dodelilo je bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 28 miliona dinara Opštini Zubin Potok, za sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta.

Ministar za inovacije i tehnološki napredak Nenad Popović istakao je, da će Vlada Srbije finansirati "Start up" koji će biti opremljen najboljom tehnologijom, a koji će povezivati ostalih 16 inovacionih "start up" centara u Srbiji.

"Na Kosovu i Metohiji imamo izvanredne inženjere, učenike i studente i zato je važno da im omogućimo da mogu da osnuju iste onakve ‘start up’ kompanije i da mogu da realizuju iste onakve inovacione ideje kakve se realizuju u drugim delovima Srbije", naveo je Popović.

Takođe je istakao da je veoma važno da se na Kosovu razvija ekonomska komponenta koja će omogućiti inženjerima, mladima u školama ili na fakultetima, da svoje inovacione ideje pretoče u rezultat ili servis koji mogu da idu i na srpsko tržište, na Balkan ili u svet.

Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović poručio je, da je ovo prvi "Start up" na Kosovu i Metohiji.

"Ovim centrom ćemo zadržati mlade koji su diplomirali na na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, 20 diplomaca na Elektortehnici i isto toliko na ostalim Tehničkim fakultetima, tako da ćemo svu tu mladu decu pokušati da zadržimo na KiM", poručio je Vulović.

Cilj tog programa je sistematsko unapređenje inovacionionih kapaciteta kroz sveobuhvatni pristup digitalnih tranformacija javnih usluga privredi društva koji treba da omogući efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i povećanje kvaliteta života svih građana, kao i razvoj inovacionog preduzetništva.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva