:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2020   8:08

0

93

Porfirije: Odnos Podgorice prema SPC ništa bolji od Prištine

Odnos vlasti u Podgorici prema srpskom narodu, srpskoj crkvi, pravoslavlju, pa i demokratskom poretku i načelima, ništa nije bolji nego odnos privremenih organa u Prištini, smatra mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Podsećajući na pokušaje Prištine da srednjovekovni srpski manastir u Novom Brdu proglasi katoličkim, Porfirije za "Večernje novosti" upozorava da slična sudbina čeka i druge srpske svetinje na KiM i u Crnoj Gori.

"U katedralnom hramu Svetog Nikole izvršili su eksperiment in vivo, očiglednu nastavu ne samo za svoje podgoričke đake. Svima su nam jasno pokazali šta će biti sa Moračom, Savinom, Ždrebaonikom i drugim hramovima ukoliko popustimo u odbrani svetinja", kaže Porfitije.

On dodaje da tu istovetnost namera Prištine i Podgorice i narod jasno oseća.

"Zato se posle molebana širom Crne Gore, u litijama masovno peva o Kosovu, Svetom caru Lazaru i kosovskim junacima", dodaje mitropolit Porfirije.

Na pitanje kako gleda na optužbe da državni vrh Srbije i Patrijaršija, pod plaštom zaštite Srba raspiruju nacionalizam u Crnoj Gori i na KiM, on kaže da je to za njega poznato iskustvo.

"Šta god da učinite, određenim grupama u čije ciljeve i projekte se ne uklapate, unapred ste krivi. Tačno je da ima veoma glasnih kritika na račun državne vlasti i srpske crkve da ne čine dovoljno za Srbe na KiM, a sada i u Crnoj Gori. A potom, kada se očigledno pokaže da to nije baš tako, po strogo utvrđenom pravilu, odmah se javni prostor ustupa onima koji tvrde da Srbija otima nečije teritorije, remeti idealan život u uzornim demokratskim državama", napominje Porfirije.

Porfirije smatra i da treba podržati nastojanja države da se obnovi dijalog, kako kaže, Srba i Šiptara i da se uspostavi kakav takav suživot na tom području.

Ističe i da je sada jasno i svetskim silama i Albanicima da se nikada nećemo odreći Kosova i Metohije. Smatra i da bi svima bilo lakše kada bi o KiM pregovarali oni koji tamo žive.

"Naše je da pronađemo mirno i trajno rešenje", kaže Porfirije, i dodaje da u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja moramo biti apsolutno složni.

To su teme u kojima vlast i opozicija moraju da sarađuju, ne sme se dozvoliti podela na patriote i izdajnike kaže mitropolit.

"Još manje je moralno zloupotrebljavati najbitnije pitanje za ostvarenje uskih interes. Naročito je važno da mi, kao ljudi Crkve, izbegnemo svaku vrstu politikanskog odnosa prema Kosovu. Episkopi i sveštenici ne treba da se opredeljuju između partija", smatra Porfirije.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva