:

:

TV Most

Foto: Vijesti / Tufik Softić

clock

Septembar 25, 2021   17:43

0

40

Porfirije stigao u manastir Đurđevi stupovi

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Profirje stigao je u manastir Đurđevi stupovi u Beranama, gde će se sutra će održati ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Njega su dočekali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop budimljansko-nikšićki Metodije, da bi zajedno izašli na binu.

Prisutni su i funkcioneri Nove srpske demokratije, SNP-a, Prave Crne Gore,kao i ministri Aleksandar Stijović i Ratko Mitrović.

Među prisutnima je i gradonačelnik Berana Tihomir Bogavac u društvu bivšeg gradonačelnika Dragoslava Šćekića, gradonačelnik Nikšića, Marko Kovačević.

Porta je prepuna građana.

Patrijarh Porfirije na sebi ima zelenu odeždu koja simbolizuje Svetoga Duha i ima posebnu poruku.

Zelena boja je simbol nade na večno blaženstvo, stečeno zaslugom Isusa Hrista i darom Svetoga Duha.

Svečani doček patrijarha srpskog prati veliki broj medija.

Na dan ustoličenja episkopa najavljena je i velika auto-kolona koja će krenuti od sedam sati ujutru od Manastirske kapije u plavskom selu Brezojevica, a njihov dolazak u manastir se očekuje pola sata pre svečane ceremonije ustoličenja episkopa Metodija.

Očekuje se da će ustoličenju u manastiru sutra prisustvovati premijer Zdravko Krivokapić.

Patrijarh: Crkva ima samo jednu strategiju i politiku

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićm, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je u besedi nakon večernje liturgije u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedisntvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

"Kao što ne postoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio", naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistoćvati ni sa jednom državnom granicom.

"Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država", naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne intereresuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog sveta koja može promeniti ustrojsko crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

"Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim ckvama i prpada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi", kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje moltivene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da blo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovde na ovim prostorim.

"Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom", poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla koji je govorio: Ko pobedi sebe taj je pobedio svet, ko pobedi egiozam samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet".

"U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata... Pripadamo jednom narodu upoznavajući najpre sebe... Onaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga ni voleti sebe", poručio je patrijarh.

Joanikije: Patrijarh nam je doneo blagoslov, mir i pomirenje

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozdravio je večeras u manastiru Đurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.

"Vi naša svetosti nastavljate delo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkpije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savešću, a onda kao pečat svega - jedni sa drugima", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, kazao je, da bismo prevazišli naše podele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu.

"Neka vaš dolazak bude blagosloven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija", poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpski i pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

"Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovde (u manastiru Đurđevi stupovi) pre punih osam vekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog", rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Đurđevi stupovi i poručio da je "ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao veru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vere".

Rekao je i da je nakon perioda "komunističkog bezbožja", patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije pre 20 godina.

"I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala verna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima", naveo je mitropolit.

Izvor: Vijesti, T a n j u g, TV Most

patrijarh Porfirijeepiskop MetodijeustoličenjeBeraneĐurđevi stupovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?