:

:

TV Most

Foto: SPC

clock

Mart 22, 2020   14:05

0

234

Porfirije: Velika oštećenja na hramu i zgradama, pomoć svima

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao je danas vernike i sve koji su pretrpeli bilo kakve posledice u jutrošnjem zemljotresu u Zagrebu ili usled koronavirusa da se obrate sveštenicima te mitropolije, a da će oni u skladu sa mogućnostima učiniti sve kako bi im pomogli.

On je dodao da među vernicima nema nastradalih, ali da postoje velika oštećenja na zgradama koje poseduje zagrebačko-ljubljanska Mitropolija.

Naveo je da su velika oštećenja na Sabornom hramu na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Ističe da postoji bojazan da su ona još veća nego što se sada čini, a da će se to znati kada se bude videlo kakva je statička situacija na hramu, koji inače spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrtvatske.

Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu.

„Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa koronavirusom, Zagreb je danas, u jutarnjim časovima, doživeo i zemljotres“, rekao je Porfirije, a objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

On je poručio da je sigurno da nikada iskušenja nisu veća od duhovnih snaga koje kao ljudi nosimo, pogotovu ako postoji solidarnost i ako funkcionišemo kao zajednica.

Izvor: T a n j u g

vladika PorfirijeSPCzemljotresZagreb
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva