:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 28, 2019   8:55

0

174

Porodice nestalih na KiM: Poslednja šansa za istinu

Političke stranke Albanaca na Kosovu uskoro će formirati novi saziv skupštine i vladu, a prema najavama u Prištini, njihov prvi veliki izazov biće suočavanje sa podizanjem prvih optužnica Specijalnog suda protiv pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Porodice nestalih na KiM kažu da je ovo poslednja šansa da se dođe do istine o nestalima.

Prema pisanju prištinskih medija do sada je 110 članova bivše OVK dobilo poziv da se pojavi pred Tužilaštvom Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, sa sedištem u Hagu. Među njima su dva generala, članovi štaba, komandanti operativnih zona i komandant generalštaba Azem Sulja, navodi list Zeri.

Službenici Specijalnog suda i tužilaštva, pred kojima treba da se sudi pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, nisu do sada precizirali kada bi prve optužnice bile podignute.

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova najavili su da bi prva hapšenja mogla da se dogode do kraja oktobra ili tokom novembra. Rekli su da imaju konktakte sa nekim od službenika Specijalnog suda u Hagu i da na osnovu razmenjenih saznanja mogu da najave skorašnje podizanje optužnica.

O podizanju optužnica se govori nekoliko godina, a ono što je evidentno je da su i dalje u toku ispitivanja pripadnika bivše OVK. Stotinak ljudi je ispitano do sada, ali što u svojstvu svedoka, što u svojstvu osumnjičenih.

Iz udruženja veterana bivše OVK pozivali su svoje pripadnike da se odazovu pozivu Specijalnog suda, ukoliko ga dobiju, ali ne isključuju proteste ukoliko dođe do prvih optužnica i hapšenja. 

"Poslednja šansa za istinu o nestalima" 

Oni koji sa nestrpljenjem očekuju procese protiv pripadnika OVK jesu članovi porodica nestalih i ubijenih Srba tokom sukoba na Kosovu.

Koordinator Udruženja porodica nestalih Srba na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović očekuje da je došlo vreme da se optužnice podignu.

"Imali smo par susreta i sastanaka sa predstavnicima suda iz Haga. Obećali su da će uskoro doći kod nas i reći nam imena članova porodica za koje su pronašli dokaze da su nasilno usmrćeni", ističe Trifunović.

Kaže da je ovo poslednja šansa da se dođe do istine o nestalima.

"Predali smo 354 tela. Naveli smo 274 osobe za koje znamo da su ubice. Imamo svedoke, imamo video i audio-zapise. Tražimo od međunarodnih institucija i država koje su bile prisutne na Kosovu da dostave svoje arhive", kaže Trifunović.

Ističe da će članovi porodica nestalih zahtevati komandnu odgovornost.

Izvor: RTS

KosovoPorodice nestalihOptužnice

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva