:

:

TV Most

Foto: president.gov.ua

clock

Decembar 12, 2018   10:17

0

335

Porošenko: Gospodine Putin, ovo je rat, nije šala

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je zapadne zemlje da zauzmu oštriji stav protiv Rusije u trenutku kada eskaliraju tenzije između dva regionalna rivala, a ujedno je ruskom predsedniku Vladimiru Putin poručio da nedavni događaj u Kerčkom moreuzu predstavlja "akt agresije".

"Gospodine Putinu, ovo je rat, ovo nije šala, nije incident i nije kriza, jer su vaše regularne snage pod ruskom zastavom napale ukrajinske vojne brodove u međunarodnom ratu", rekao je Porošenko u intervjuu za američki Foks njuz.
Porošenko je istakao da bi želeo da vidi značajno prisustvo NATO-a u Crnom moru, gde su ruske snage krajem novembra otvorile vatru i zaplenile tri broda ukrajinske mornarice i uhapsile 24 mornara, pod optužbama da su povredili rusku državnu granicu u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinski predsednik je reagovanja u svetu na taj događaj ocenio kao "prilično snažna", ali je pozvao na sankcije protiv Moskve i na prisustvo NATO-a u Crnom moru kako bi se odvratila ruska agresija.

"Niko ne zna gde će sutra Putin doneti odluku da štiti ruske interese", rekao je Porošenko, dodavši da je Ukrajini potreban vojni i tehnički napredak uključujući "snabdevanje smrtonosnim oružjem" kako bi ta zemlja mogla da se zaštiti od moguće kopnene operacije.

Porošenko je naveo i da planira da pošalje brodove mornarice kao odgovor na rusku blokadu Kerčkog moreuza, a koji povezuje Crno i Azovsko more i ključan je vodeni put.

"Rusija blokira slobodu plovidbe u ukrajinskim teritorijalnim vodama... Ruskim brodovima bi trebalo blokirati ulazak u evropske ili američke luke i spremni smo da koordinišemo u vezi s pitanjem koji tip akcije bi trebalo odmah preduzeti", zaključio je ukrajinski predsednik.

Izvor: RTS

ukrajinaporošenkoputinkerčki moreuzrusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva