Portparolka EU: Dijalog će završiti sveobuhvatnim sporazumom kada rešimo sva pitanja

:

:

TV Most

clock

Jul 28, 2020   20:11

0

77

Portparolka EU: Dijalog će završiti sveobuhvatnim sporazumom kada rešimo sva pitanja

EU je jasno stavila do znanja da Kosovo i Srbija neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što se to dogodilo u prošlim procesima u Briselu. Sveobuhvatni sporazum biće potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim temama, javlja Gazeta Ekspres.

Portparolka EU Nabila Masrali, izjavila je da će se dijalog, kojim posreduju, završiti sveobuhvatnim sporazumom samo kada se reše svi problemi između Kosova i Srbije, dovoljno da se potpiše konačni sporazum.

"EU će, kao posrednik u dijalogu, sarađivati sa stranama na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, rešavajući sva nerešena pitanja", rekla je portparolka EU za Gazeta Ekspres.

Tokom skoro decenije razgovora u EU, predstavnici Kosova i Srbije potpisali su niz sporazuma, koji nisu sprovedeni. Govoreći o konačnom sporazumu, navodi da EU očekuje i da se primene prethodni sporazumi.

"Evropska unija i sve njene države članice očekuju da će strane implementirati sve dogovore postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum", navodi se u odgovoru iz EU.

Nakon sastanka kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započele su diskusije na nivou eksperata, koje se nazivaju političkim, a ne tehničkim, navodi Gazeta Ekspres.

Kosovo u evropskoj prestonici predstavlja Skender Hiseni, koji je nedavno postavljen za koordinatora, dok Srbiju predstavlja direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Hiseni, koji je učestvovao u gotovo svim pregovorima Kosova, nakon prvih sastanaka u Briselu, rekao je da Kosovo ne prihvata delimične sporazume i da razgovara o sveobuhvatnom sporazumu, koji će biti potpisan na kraju.

Tema za koju je kosovska strana zainteresovana da reši u Briselu je pitanje nestalih. Hoti je takođe rekao da je tu temu otvorio u svom prvom susretu sa predsednikom Vučićem, pre dve sedmice.

Na pitanje o diskusijama oko nestalih, iz EU su saopštili da ni ta tema, niti bilo koja druga tema nema rok i da će se o svim nerešenim pitanjima razgovarati sve dok budu rešene.

"Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, nakon što su sve teme razmotrene i o svima dogovorene. Put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU", kaže se u odgovoru EU.

Dodaje se da je EU vratila Kosovo i Srbiju za pregovarački sto radi dijaloga, dve godine nakon što su pregovori obustavljeni.

Hoti je predstavljao Kosovo na sastanku sa Vučićem u Briselu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači prekinuo svoju aktivnost u inostranstvu, nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podiglo optužnicu protiv njega za ratne zločine.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva