:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2019   14:11

0

207

Portugalija iskreno podržava evrointegracije Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanom ambasadorkom Portugalije Viržinijom Pina o daljim aktivnostima Srbije u evropskim integracijama i saradnji dve države u nastavku procesa pristupanja naše države EU, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim pitanjima.

Jadranka Jokimović zahvalila je na sveukupnoj pomoći kojom Portugalija podržava EI Srbije, istakla je da članstvo u EU predstavlja spoljno-politički prioritet naše države, što se potvrđuje kroz posvećenost u sprovođenju reformi, koje su, kako je naglasila, najbolji mehanizam unutrašnjeg razvoja države.

Ministarka je, kako je saopšteno, posebno akcentovala reforme u vladavini prava, ekonomiji i drugim oblastima - napredak je konstatovan i u Izveštaju EK kojim je Srbija generalno zadovoljna i iz koga će primeniti sve primedbe koje oceni kao osnovane.

Joksimovićeva je navela i da se Srbija zalaže za stabilnost regiona koja je preduslov razvoja, saradnje i napretka. Ponovila je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije.

Takođe, naglasila je da je Beograd ispunio gotovo sve predviđeno Briselskim sporazumom, a da Priština, za šest godina, nije ni najelementarnije - da formira Zajednicu srpskih opština.

U tom kontekstu, ambasador Pina, rekla je da Portugalija podržava dijalog Beograda i Prištine i da insistira na sprovođenju obaveza preuzetih Briselskim sporazumom.

Viržinija Pina istakla je da će Portugalija nastaviti da podržava evrointegracije Srbije. Prenela je da je za Portugaliju članstvo u EU bilo najznačajniji faktor za ukupan napredak i transformaciju društva i države. Pina je ukazala da je Srbija okosnica EI regiona i da smo ostvarili značajan pomak na putu ka članstvu u EU.

Precizirala je i da proces pristupanja zavisi od napretka u reformama - koje bi trebalo da budu dinačmičnije, ali i da bi EU trebalo da zadrži kredibilnu politiku proširenja.

Joksimović i Pina saglasne su da su politički odnosi dve države dobri i stabilni, da bi trebalo da ih prate i ekonomski - posebno jer postoji obostrana zainteresovanost.

Izvor: Танјуг

Jadranka JoksimovićEUSrbijaPortugalija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva