:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 31, 2020   20:09

0

112

Poruka mitropolitu: Đedo, dogodine na Lovćenu

Na jednoj podgoričkoj višespratnici u blizini hrama Hristovog vaskrsenja, gde će sutra biti sahranjen mitropolit Amfilohije, razvučen je transparent sa njegovom fotografijom i porukom:"Đedo, dogodine na Lovćenu!".

 

Godinama unazad mitropolit je u svojim besedama poručivao da na Lovćenu treba vratiti Njegoševu kapelu da bi, kako je kazivao, sa Crne Gore bilo skinuto prokletstvo.
To je bila mitropolitova želja i namera, uveren da će to doživeti i da ga u tome neće moći niko da spreči.
Bio je uveren i da će obnova Njegoševe kapele na Lovćenu doprineti unutrašnjem pomirenju naroda i naroda i vlasti u Crnoj Gori.
"I danas su mošti njegove (Njegoševe) na raspeću. Eno ga utamničenog u onom zindanu paganskom, vapije svojim Crnogorcima da ga vrate u njegovu crkvu, da obnove crkvu svetog Petra Cetinjskog, njegovog strica, da bi on skinuo prokletstvo sa Crne Gore”, govorio je Amfilohije u maju prošle godine.
Njegoševa kapela srušena je u leto 1972. godine dekretom tadašnje crnogorske komunističke vlasti, kako bi ustupila mesto mauzoleju koji je uradio Ivan Meštrović.
Petar Drugi Petrović sagradio je 1846. godine crkvu na Lovćenu posvetivši je svom, takođe slavnom, stricu Petru Prvom, potonjem Svetom Petru Cetinjskom.
Pet godina kasnije vladika i pesnik testamentom je ostavio amanet da u toj crkvi bude sahranjen, ostavljajući prokletstvo ako mu želja ne bude ispunjena.
Želja mu je ispunjena četiri godine kasnije, pošto je 1851. godine po upokojenju najvećeg pesnika slovenskog juga, na vrhu Lovćena bilo strahovito nevreme, pa je privremeno sahranjen na Cetinju.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva