:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2021   13:13

0

147

Poruka za Prištinu: Ništa bez Beograda

Budućnost Kosova u EU neće biti moguća bez saradnje i bez dogovora sa Beogradom, kaže izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon.

 

U izjavi za Dojče vele, ona je rekla da je važno da nova vlada na Kosovu nastavi posao započet prošle godine pod mandatom specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

"Lično ne mogu da zamislim da bi građani Kosova želeli da se vrate na početak ili da ostanu negde u ćošku bez ikakvih izgleda za evropske integracije. Nova vlada mora raditi na reformama i borbi protiv korupcije, kao i na razvoju ambiciozne proevropske agende. Kurti mora da iskoristi jaku većinu koju je osvojio na izborima. Tako velika podrška kod kuće je preduslov za uspešan dijalog, ali sam po sebi nedovoljan", kaže Viola fon Kramon.

Oni koji Albina Kurtija bliže poznaju kažu da kompromis i pragmatizam nisu njegove jače strane. Kurti će ostati veran sebi i neće ići u Brisel da satima razmišlja, piše Dojče vele.

"Biće teže da je kontrolišu Vašington, Berlin ili Brisel", rekao je analitičar berlinskog Saveta za demokratizaciju Tobi Vogel.

Vogel kaže da bi Kurtijevo ponašanje "moglo da oteža dijalog". Ali on takođe postavlja pitanje da li bi bilo koja strana u procesu koja ide tamo udovoljila Briselu ili Vašingtonu i kakvu bi podršku takva delegacija imala u kod kuće.

"Koje god rešenje da se pronađe, ono mora imati demokratski legitimitet kod kuće - u Srbiji ili na Kosovu. Mislim da će Kurti biti pragmatičan i da će raditi na određenim kompromisima kako bi postigao ono što Kosovo želi - priznanje Srbije i pet zemalja EU koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova", kaže Vogel.

Kurti ne bi trebalo da propusti trenutak

Pored promene na čelu Kosova, kontekst dijaloga Beograda i Prištine iz temelja se menja dolaskom nove administracije u Vašington.

Sagovornici Dojče velea smatraju da je ova promena u korist boljeg upravljanja dijalogom, ali i u korist samog Aljbina Kurtija.

"Ovo što imamo sada je novi trenutak, sada imamo zajedničke interese s obe strane Atlantika i mislim da je ovo prilika koju Kurti ne bi smeo da propusti", rekla je Viola fon Kramon.

Prva vlada koju je predvodio Kurti, početkom 2020. godine, našla se pod snažnim pritiskom američke administracije, koju je predvodio predsednik Tramp.

Nakon nepuna dva meseca mandata, vlada je oborena glasanjem o nepoverenju u parlamentu, koji su podržale SAD, za razliku od nekih zemalja EU. I sam Kurti je kao razlog za svoju smenu naveo odbojnost prema ideji razmene teritorija između Srbije i Kosova, čemu se oštro usprotivio.

"Danas Vašington jasno stavlja do znanja da je svrha dijaloga Beograda i Prištine uzajamno priznavanje. To nije novina, ali je sada jasno rečeno. Ova jasnoća je korisna za dijalog koliko i sama administracija Bajdena", smatra Vogel, prenosi Kosovo onlajn.

Izvor: B92/Kosovo online

KiMEUViola fon Kramondijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva