:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2020   22:24

0

155

Poruke sa litije u Podgorici: Crna Gora naša zemlja, a SPC naša crkva

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je da litije u Crnoj Gori nisu uperene protiv te države, da je njihova zemlja Crna Gora i da je okupljanje naroda motivisano očuvanjem svetinja, koje, kako ih je nazvao, predstavljaju ovozemaljske ambasade hrišćanskog carstva.

On je istakao da se crnogorski narod "ne stidi niti imena države Crne Gore, niti imena Srpske pravoslavne crkve".

U sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je moleban, a nakon toga litija na kojoj su sveštenstvo i građani Crne Gore sa ikonama i crkvenim barjacima šetali ulicama Podgorice.

Kako je rekao Perović, nakon litije ispred hrama, vernici i narod žele samo da očuvaju svetinje u Crnoj Gori, koje se ne mogu kupiti "ovozemaljskim dukatima".

On je takođe rekao da vlasti u toj zemlji ne razumeju organizovanje molebana i litija nakon usvajanja spornog Zakona o verskim slobodama i poručio da je ovo prilika i Moskva, i Brisel i Vašington da vide veličinu pravoslavnog uverenja crnogorskog naroda.

Moleban i litija su završeni bez nijednog incidenta, a građani su tokom govora Perovića uzvikivali "Ne damo svetinje".

Protestne litije u više gradova Crne Gore

U više crnogorskih gradova i danas su organizovane šetnje kojima građani iskazuju nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Šetnja je održana u centru Berana gde su građani uzvikivali "ne damo svetinje" i nosili ikone i transparente. Litija i moleban su protekli u najboljem redu.

I građani Bijelog Polja i večeras su izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona, prenele su Vijesti.

Oni su se nakon molebana ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla uputili u kolonu predvođenu sveštenstvom prema crkvi svetog Nikole u Nikoljcu.

Građani Tivta šetali su od manastira na Prevlaci do crkve Svetog Save.

Vernici su u litiji prešli oko pet kilometara, a njihovo kretanje Jadranskom magistralom kroz Tivat obezbeđivala je policija.

Litija je protekla bez incidenata i nakon nje okupljeni su se razišli.

Nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti iskazali su i građani Žabljaka i Plužina.

Izvor: Танјуг

Crna GoralitijeZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva