:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2022   21:49

0

151

Poruke sa samita Putin-Erdogan-Raisi u Teheranu

Večeras je u Teheranu održan trilateralni susret predsednika Rusije, Turske i Irana, Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdogana i Ebrahima Raisija. Na dnevnom redu samita bili su nedavni  događaji u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, pokušaji političkog rešenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama.

 

Trojica lidera su na samitu procesa iz Astane o rešenju krize u Siriji izneli svoja viđenja.

Raisi: SAD što pre da napuste Siriju i taj deo Bliskog Istoka

Američke trupe moraju da napuste Siriju i taj deo Bliskog istoka što je pre moguće, poručio je danas predsednik Irana Ebrahim Raisi na početku trilateralnog samita sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom i Turske Tajipom Erdoganom, posvećenog rešenju krize u Siriji.

"Neophodno je da američke snage što pre napuste region, uključujući Siriju", rekao je Raisi i ocenio da je nelegalno prisustvo američkih snaga faktor destabilizacije u regionu, prenose RIA Novosti.

Iranski predsednik je optužio SAD za krađu resursa iz Sirije, uključujući i naftu, a takođe je osudio izraelske napade na teritoriju Sirije.

On je ocenio da "sirijska kriza nema vojno rešenje" i izrazio uverenje da je neophodno održati i dalje razvijati format Asatane koji se, kako je naveo, "pokazao kao delotvoran".

"Posle skoro 11 godina od početka rata u Siriji, Iran je i dalje uveren da je jedini način da se kriza u Siriji reši politički. Vojni koraci ne samo da nisu izlaz, već će dovesti i do pogoršanja situacije", upozorio je Raisi.

Predsednik Irana je poručio da bi o sudbini Sirije trebalo da odlučuje sirijski narod, bez uplitanja stranog faktora, uz snažno prisustvo sirjske armije koja bi čuvala integitet zemlje.

Putin: Rusija podržava suverenitet Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je večeras na trilateralnom samitu procesa iz Astane sa kolegama iz Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Ebrahimom Raisijem, da je neophodno stvoriti uslove da sirijski narod izabere put razvoja bez spoljnog mešanja, ističući da Rusija polazi od principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Putin je primetio značajno smanjenje nivoa nasilja u Siriji i početak političkog i diplomatskog procesa.

"Važno je da su Sirijci pokazali spremnost da pregovaraju, traže i pronalaze konsenzus i rešenja o prioritetnim pitanjima koja se odnose na buduću strukturu njihove suverene države“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti nesmetan pristup Sirijaca humanitarnoj pomoći i uključiti u to druge članice međunarodne zajednice.

Pozvao je i na trajni prekid terorizma u Siriji i ukazao na "destruktivnu politiku Sjedinjenih Američkih Država" u toj zemlji.

On je istakao da posebno zabrinjava stanje na teritorijama koje ne kontrolišu sirijske vlasti.

"Vidimo da iz ovih regiona izviru stvarne pretnje kriminalom, ekstremizmom, separatizmom. Tome u velikoj meri doprinosi destruktivna politika zapadnih država na čelu sa SAD“, poručio je Putin.

On je pozvao kolege iz Turske i Irana da naredni samit procesa Astane bude održan u Rusiji.

Format Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prestonica Nur Sultan.

Erdogan: Kurdska milicija Jedinice narodne odbrane nastoji da podeli Siriju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da kurdska milicija Jedinice narodne odbrane uz stranu podršku preduzima korake da podeli Siriju i ukazao da bi sirijskom narodu koristilo da se oslobodi Jedinice narodne odbrane.

Govoreći u Teheranu na trilateralnom sastanku posvećenom Siriji, sa liderima Rusije i Irana, Erdogan je izjavio da vidi da Rusija i Iran razumeju zabrinutost Turske za bezbednost, poručivši da reči nisu dovoljne, prenosi Rojters.

Predsednik Turske je rekao da će se borba Turske protiv pripadnika različitih milicija i Jedinice narodne odbrane, koju smatra terorističkom organizacijom, nastaviti uprkos protivljenju Rusije i Irana, i bez obzira ko ih podržava.

Ankara je od 2016. godine sprovela četiri vojne operacije u severnoj Siriji i zauzela stotine kvadratnih kilometara sirijske teritorije uglavnom ciljajući Jedinice narodne odbrane, navodi Rojters.

Izvor: T a n j u g, TV Most

TeheranIransamitAstanaSirijaEbrahim RaisiRedžep Tajip ErdoganVladimir Putin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva