:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 17, 2019   17:33

0

260

Porušena ploča otetim i nestalim novinarima biće postavljena osmi put

U narednih nekoliko nedelja  osmi put će biti postavljena ploča na mestu gde su 21. avgusta 1998. godine oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

Ova ploča rušena je sedam puta do sada, poslednji put  30. janura ove godine, a novinari su je pronašli nakon dva dana u neposrednoj blizini mesta gde je na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. oteta ekipa RTV Priština, na putu Velika Hoča – Zočište.

Nakon pronalaska ploče policija je izvršila uviđaj i otkrila počinioca koji je teškom građevinskom mašinom devastirao ploču i mesto na kom se ona nalazila. 

Na spomen ploči je na srpskom i albanskom jeziku napisano: „Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“. 

Srušenu ploču posvećenu otetim i nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću danas su u stanici policije u Orahovcu preuzeli predstavnici Udruženja novinara Srbije Budimir Ničić i Živojin Rakočević. 

Ploča se nakon poslednjeg rušenja dva i po meseca nalazila u stanici policije u Orahovcu.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić kaže da su u policijskoj stanici dobili sledeće podatke:

„U policijskoj stanici smo se interesovali i za prethodne slučajeve rušenja ploče, kao i za to da li osumnjičeni, koji je priznao da je porušio ploču, ima veze i sa prethodnim rušenjem i uništavanjem ovog obeležja. Dobili smo odgovor da je njihova istraga pokazala da on nema veze sa prethodnim rušenjima”, rekao Ničić.

Ničić je najavio da će predstavnici UNS-a ovu ploču u narednih nekoliko nedelja osmi put postaviti na istom mestu gde je i postavljana od 2012. godine.

Novinar Živojin Rakočević kaže da je nakon novinarskih istraživanja i pritiska javnosti konačno otkriven jedan počinilac.

„Očekujemo da vidimo da li će tužilaštvo otkriti neki trag i da li taj čovek koji ruši ploču i njegova namera vodi ka imenima ljudi koji su oteli Slavuja i Perenića. Nastavljamo da ponavljamo `nađite otmičare`, jer su stradali profesionalci koji su radili svoj posao. Sigurni smo da počinilac nije daleko i da će ugledati lice pravde“, rekao je Rakočević.

Od otmice Slavuja i Perenića na Кosovu je ubijeno, oteto i nestalo četrnaest novinara Srba i Albanaca. Nijedan slučaj nije imao sudski epilog, niti je otkriven počinilac i nalogodavac ovih zločina. 

Udruženje novinara Srbije i Asocijacija novinara Кosova u februaru prošle godine pokrenuli su inicijativu da se formira komisija koja bi se posebno bavila ubijenim i nestalim novinarima. 

Udruženje novinara Srbije je nekoliko puta otvaralo to pitanje i tražilo da se Specijalno tužilaštvo bavi slučajevima zločina nad novinarima.

Izvor: Radio KiM

ploča nestalim novinarimaĐuro SlavujRanko Perenić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva