:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2020   15:21

0

141

Posebne preporuke školama zbog koronavirusa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola koje treba primeniti zbog novonastale situacije u vezi sa koronavirusom.

U dopisu Ministarstva se napominje da je potrebno redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice.

Neophodno je pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa, redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija.

Kako se navodi, učenike treba podsticati na pranje ruku, a učenicima i odraslima treba preporučiti da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama.

Savetuje se da se ne razmenjuje hrana i ne koriste iste flašice za vodu, a da se upotrebljene papirne maramice i ubrusi redovno odlažu u korpe za otpatke.

Direktorima i nastavnicima se sugeriše da planiraju časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija.

Takođe, Ministarstvo preporucuje roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja.

Preporučuje se i planiranje aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora, a da se na sajt škole postave preporuke o preventivnim aktivnostima.

Preporuka je da se u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planiraju, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme, odnosno, upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

Ministarstvo: Odložiti studijska putovanja u inostranstvo

Ministarstvo prosvete izdalo je preporuku fakultetima i visokim školama da zbog pojave koronavirusa odlože studijska putovanja u inostranstvo.

Ministarstvo navodi da su obavestili Konferenciju univerziteta Srbije (KONUS) i Konferenciju akademija i visokih škola (KAŠ) da razmotre mogućnost odlaganja planiranih ekskurzija i studijskih putovanja u inostranstvo zbog pojave virusa Kovid 19 u područjima u kojima je izbila ova respiratorna infekcija.

Izvor: Танјуг, RTS

Ministarstvo prosvetekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva