:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

April 27, 2021   13:00

0

119

Poseta Briselu uspešna, Srbija mora da zna šta će biti na stolu

Poseta Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je izuzetno uspešna,kaže potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić uz ocenu da je pravi trenutak da se Srbija trgne iz “evroletargije”, ali i da u EU popusti “nelagodnost” od proširenja i da se konačno preduzmu konkretni potezi kada je reč o integraciji Srbije i čitavog regiona EU.

Ona je ocenila da je Srbija pokazala u Briselu da je spremna za dijalog sa Prištinom, ali da treba da zna šta će biti na stolu, a povodom navodnog non-pejpera" koji su oko rešenja kovoskog pitanja pripremile Nemačka i Francuska,kaže , da ne zna da li je autentičan, ali navodi da postoje elementi koji su verovatno kredibilni i verodostojni, kao što su autonomija za sever KiM i poseban položaj SPC što je delimično na liniji Briselskog sporazuma

Grubješcih kaže da su ključne poruke tokom Vučićeve posete Briselu da će evropski proces Srbije biti ubrzan i da će početi primena nove metodologije.

“Izgledno je da će Srbija otvoriti jedan klaster, ali potrebno je i da se dovrše reforme u vladavini prava, poveća procenat usaglašenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU i da se nastavi dijalog sa Prištinom”, kaže Grubješić za Tanjug.

Dodaje da je najava EU da će investirati u izgradnju železničke pruge od Beograda do Severne Makedonije “odlična vest” i pozdravlja to što se, kako kaže, EU konačno osmelila na tako veliki poduhvat.

“EU je svesna situacije da su drugi krenuli u izgradnju infrastrukture na ovom prostoru, a njen cilj je povezivanje unutar regiona i povezivanje regiona sa EU, a najbolji način za to je izgradnja železnice, što spada u zelenu agendu”, kaže Grubješić.

Ističe da nikada nije imala sumnje da EU želi Zapadni Balkan i da se zbog pandemije kovida-19 Unija bavila sobom proteklih godinu dana, ali da je postala svesna da bez integracije ovog regiona nikada neće biti kompletna.

U Briselu je razgovarano i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji je najavljen za 11.maj, a Grubješić kaže da je Srbija spremna za dijalog, ali da treba da zna šta će biti na stolu, a prema njenim rečima ključna tema je ispunjavanje prethodno preuzetih obaveza za koje je garancije dala EU.

“Ono što Srbiju najviše interesuje je da se ispune sve obaveze koje do sada prištinska strana nije ispunila, od kojih je najvažnija formiranje Zajednice srpskih opština. Ukoliko se to pitanje ne nađe na stolu, ne znam zašto bi se razgovaralo na najvišem nivou o tehničkim pitanjima”, navodi Grubješić.

Na pitanje da li očekuje i kojim argumentima pritisak EU na Aljbina Kurtija, koji će u četvrtak boraviti u Briselu, Grubješić kaže da u pitanju kredibilitet EU koja treba da pokaže na delu da joj je stalo do nastavka dijaloga i postizanja finalnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

“Ukoliko Priština želi evropsku budućnost, nove prištinske vlasti će morati da se dozovu pameti i prestanu da govori o resetovanju i vraćanju dijaloga na početne pozicije i da počnu da ispunjavaju preuzete obaveze i ono što je dogovoreno uz garanciju EU”, ističe Grubješić.

Dodaje da su poslate jasne poruke novoj prištinskoj vladi, ali i predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani, pre svega od strane SAD, da se očekuje fleksibilnost i spremnost na donošenje teških kompromisa.

“Važno je da se dijalog nastavi i nema previše prostora za ''izigravanje'' važnosti dijaloga sa Beogradom, bez obzira na ranije Kurtijeve izjave o dijalogu i listi prioriteta”, navodi Grubješić.

Nije iznenađena i pojajvljivanjem "non-pejpera" koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, i podeća da to nije prvi “non-pejper” na temu rešavanja kosovskog pitanja i da se sličan dokument u kosovskim medijima pojavio pred potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, a za koji se pokazalo da nije bio isitiniti.

Grubješić kaže da ne može da se potvrdi ni autentičnost novog non-pejpera kojeg, dodaje, treba pročitati, ali raditi onako kako je dogovoreno i u skladu sa strateškim opredeljenjem Srbije.

“Iz onog što sam pročitala postoje elementi koji su verovatno kredibilni i verodostojni, kao što su autonomija za sever KiM i poseban položaj SPC što je delimično na liniji Briselskog sporazuma”, ukazuje Grubješić.

Sporno je, kaže, pominjanje međusobnog priznanja, koje je za Srbiju neprihvatljivo od početka dijaloga, kao i određivanje februara 2022.godine kao roka za postizanje sporazuma.

Grubješić smatra da je davanje “veštačkih rokova” kontraproduktivno i da ne podstiče obe strane da naprave kompromis koji se očekuje.

“Videćemo koji je rok trajanja ovog non-pejpera i da li će ga neko ozbiljno uzeti u obzir. Sa ili bez non-pejpera nama sledi nastavak dijaloga sa Prištinom i treba da se koncentrišemo na to šta će se naći na stolu”, navodi Grubješić.

Izvor: Танјуг

GrubješićVučićBriseldijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva