:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2019   8:15

0

260

Poslanici danas o KiM, Vučić podnosi izveštaj

U Skupštini Srbije danas će biti održana posebna sednica na čijem će dnevnom redu biti izveštaj o Kosovu i Metohiji koji će poslanicima predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sednici, čiji je početak zakazan za 16 sati, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić. 

Predsednica parlamenta Maja Gojković navodi da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove. 

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograd i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

Inače, u Izveštaju o pregovorima Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine, koji je u petak stigao u Parlament, navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosmetu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.
Direktan prenos sednice je na Prvom programu RTS-a.

Izvor: RTS

Skupština SrbijesednicaIzveštaj o Kosovu i MetohijiVučićBrnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva