:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2023   13:21

0

58

Poslanici o bezbednosnoj situaciji; Brnabićeva: Nije ljudski da se tragedija koristi za politički obračun

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji nakon dva masovna ubistva. Postavili su pitanja o REM-u, skupu "Srbija nade", ubistvu u Priboju. Premijerka Ana Brnabić poručila je da ne treba politizovati tragediju, ocenjujući da su takvi pokušaji neljudski.

Brnabić Vasićevoj: Nije ljudski da tragediju koristite za politički obračun

Premijerka Ana Brnabić poručila je poslanici Srpskog pokreta Dveri Radmili Vasić da ne politizuje tragediju koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar”, ocenjujući da su takvi pokušaji neljudski.

Radmila Vasić je prethodno pozvala vlast da “ne traži rupe u zakonu kako krivci ne bi odgovarali”.

“Ubice i svi koji su odgovorni moraju da budu kažnjeni maksimalnim kaznama kako nikom ne bi palo na pamet da pomisli, a kamoli da uradi slično”, rekla je Vasićeva.

Premijerka je odgovorila da joj je žao što je današnja sednica počela na ovaj način.

“Još jednom vas molim, nemojte da politizujemo tragediju, nemojte da govorite neistine, da se igrate ljudskim životima i osećanjima tih porodica. Kako možete da mi kažete da tražimo rupe u zakonu da krivci ne odgovaraju. Ko traži rupe u zakonu? I sad se smejete? Jel to ljudski? Postoje stvari koje su iznad politike, molim vas nemojte da nam govorite da tražimo rupe u zakonu da bismo nekog izvukli iz zatvora. Kako mislite da se roditelji osećaju kad čuju to? Dokle ćemo da tonemo”, upitala je Brnabićeva.

Istakla je da je vlada odgovorila na zahteve roditelja i da su u stalnom kontaktu sa porodicama.

“Na četiri zahteva smo već odgovorili, a ostali zahtevi su u procesu”, rekla je Brnabićeva i ponovila da nije u redu, niti ljudski da se taj stravični događaj koristi za politički obračun.

13:21 - Nazivate nas “Musolinijevim fašistima”,je l' to građenje normalne države

Premijerka Ana Brnabić osvrnula se danas u Skupštini Srbije na izjavu bivše kandidatkinje za predsednika Biljane Stojković koja je, kako je rekla Brnabić, pozvala građane da okače crne trake na dan mitinga na koji je pozvao predsednik Aleksandar Vučić.

“Mi pričamo o borbi protiv nasilja, vi pozivate na borbu protiv nasilja, a vaša koleginica i perjanica koja je bila kandidat za predsednika Srbije juče pozove sve da pokažu Vučiću da ga Beograd ne podržava”, navela je Brnabić, preneo je T a n j u g.

Ona je potom rekla da je Stojković poručila da “u petak kada uplašeni ljudi budu dovezeni neka zateknu crne trake na prozorima, odeći, automobilima”.

“Crnim florom pokažimo svoju tugu zbog žrtava AV režima”, prenela je Brnabić, kako je rekla, reči Stojkovićeve.

“Ona simplifikuje toliko da kaže da su ovo žrtve režima?! I poziva da svi okačimo crni flor u petak, a u subotu da se radujemo, a u prošli petak je stavila stoličicu na koridor 10 na međunarodni putni pravac i smejala se iz sveg srca. Pa je l' tugujete ili ne tugujete”, pitala je Brnabić u polemici sa poslanicom Zeleno-levog kluba Biljanom Đorđević.

Brnabić je kazala da su vlast danas poredili i sa fašistima.

“Danas ste pozvali opet na crni flor i rekli kada su Musolinijevi fašisti marišrali ka Rimu 1922. građani Firence su ostali u kućama I zatvorili žaluzine na svojim prozorima? Šta smo mi? Musolinijevi fašisti? I to je vama građenje normalne drzave”, upitala je premijerka.

Poručila je da se opozicija dogovori oko mera koje bi mogle da uslede kako bi se ublažile posledice masovnih ubistava, dodajući da će ih sa pažnjom saslušati.

Pitanja o REM-u, skupu "Srbija nade", ubistvu u Priboju...

Poslanici su rad nastavili postavljanjem poslaničkih pitanja, a interesovalo ih je, između ostalog, koji će koraci biti preduzeti povodom ubistva u Priboju, radu REM-a i skupu "Srbija nade".

Poslanik SDPS-a Jasmin Hodžić pitao je u vezi sa ubistvom u Priboju, gde je pripadnik policije usmrtio jednog mladića.

Hodžić je pitao koji će koraci biti preduzeti, ocenjujući da je dobro što je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić bio u Priboju i poslao poruku da je državi stalo da se pronađe počinilac.

"Reagovalo se brzo, međutim begunac je i dalje u bekstvu", rekao je Hodžić.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić pitala je ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolu Selakovića ko je naložio inspektoratu za rad da, kako tvrdi, ne reaguje na organizovanu kampanju u kojoj se zaposlenima u javnim i privatnim preduzećima "preti ukoliko ne odu na miting SNS-a pod pretnjom otkaza".

Ministra u ostavci Branka Ružića je pitala da li je Ministarstvo prosvete na bilo koji način reagovalo na, kako tvrdi, otkazivanje ekskurzija, jer su "autobusu zauzeti zbog skupa SNS".

Poslanik "Moramo – Zajedno" Nikola Nešić imao je pitanje za ministra informisanja Mihajla Jovanovića o radu REM-a.

Kako je rekao, REM bi trebalo da bude nezavisna organizacija koja treba da štiti medijski pluralizam, a u praksi se, kaže, dešava suprotno.
Upitao je zašto je Informer dobio dozvolu REM-a za emitovanje programa, dodajući da je prema izveštaju Saveta za štampu o poštovanju Kodeksa novinara Srbije, od 1. oktobra do 31. januara 2023. godine taj list imao 512 prekršaja.

"Članica REM-a Judita Popović je rekla da ne zna kakav će program biti emitovan na Informeru, jer nije dostavio elaborat, na šta je po zakonu bio obavezan", rekao je Nešić.

Poslanici nastavili sednicu

Narodni poslanici nastavili su sednicu na kojoj raspravljaju o Vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji.

Pred poslanicima Skupštine Srbije su četiri tačke dnevnog reda, a plan je da se o svakoj tački raspravlja posebno.

Na dnevnom redu su, pored Vladinog izveštaja o bezbednosnoj situaciji, i izveštaj REM-a od oktobra do marta ove godine, sa posebnim osvrtom na izveštavanje u slučajevima nasilja, zatim, formiranje Anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do tragedija, kao i izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Tokom jučerašnje rasprave, poslanici vladajuće koalicije poručili su da je Srbija bezbedna zemlja, uprkos masovnim ubistvima u školi na Vračaru i u okolini Mladenovca i Smedereva i pozvali na skup u petak "Srbija nade".

Sa druge strane, opozicioni poslanici poručuju da je sistem zakazao i pozivaju na protest "Srbija protiv nasilja" u subotu.

Sednica je počela 18. maja i na njoj učestvuje premijerka Ana Brnabić sa više ministara.

Brnabićeva je tokom jučerašnje rasprave istakla da nema ništa protiv protesta protiv nasilja, ali da ima protiv poziva na nasilje koji se, kako tvrdi, na tim protestima čuju.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva