:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 10, 2020   17:19

0

122

Poslati poruku Kurtiju da Beograd neće da dozvoli komadanje Srbije

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je jasno da su mere koje najavljuje kosovski premijer Aljbin Kurti usmerene protiv nastavka dijaloga, te poručuje da je Beograd treba da mu pošalje poruku da neće dozvoliti komadanje Srbije.

"Kruti najavljuje raspravu i odluku skupštine kojom će se definisati mere političkog, ekonomskog, trgovinskog i carinskog reciprociteta što bi trebalo da bude zamena za ukidanje taksi. Možemo da pretpostavimo o čemu se radi, ali sve što radi usmereno je protiv nastavka dijaloga sa Beogradom", rekao je Drecun za Танјуг.

On kaže da Kurti čini ozbiljne napore da se umesto političkog načina rešavanja kosovskog pitanja krene drugim putem i podseća da kosovski premijer stalno postavlja nove barijere i uslove i ponaša se kao da Srbija i srpski narod ne postoje, kao da Srbija nema svoj interes i kao da KiM nije deo naše teritorije.

Zato je, smatra, krajnje vreme da se Kurtiju iz Begrada pošalje veoma snažna poruka da Srbija neće dozvoliti komadanje svoje teritorije i da je spreman da postigne kompromisno rešenje kojim bi se rešio status KiM.

Drecun upozorava da ovako situacija ne ide u dobrom pravcu, jer, kako kaže, Kurti izaziva veliku destabilizaciju.

Kaže i da se pribojava da bi njegovo neprimereno i neracionalno ponašanje moglo dovesti do destabilizacije, te izražava žaljenje što ni Berlin ne pokazuje spremnost da se oštrije postavi prema Kurtiju.

"Mislim da ćemo što se Nemačke tiče, imati poziciju u kojoj će oni čvrsto stajati na strani Prištine a to ne može da dovede do nastavka razgovora", primetio je Drecun.

Drecun kaže i da ne vidi spremnost nemačkih političara da upozore Kurtija da mora da prihvata odgovornost za ono što se kaže i uradi kao i da pokaže spremnost za što hitniji nastavak dijaloga bez novih uslova, rezolucija, odluka kosovskog parlamenta i uz sve da pre toga ukine takse.

Izvor: Танјуг

KiMDrecundijalog Beograda i PrištineKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva