:

:

TV Most

Foto: MCP

clock

April 04, 2020   13:13

0

838

Posle 40 godina ikona Pećke Krasnice ophodila zidine manastira

Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se naša sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca našeg Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj  lavri Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.

Nakon liturgije krenula je litija sa svetom čudotvornom ikonom Pećke Bogorodice u svešteni ophod oko manastirskih zidina ove starodrevne  svetinje. Bila je ovo prva litija nakon četrdeset godina, u kojoj je ova čudotvorna ikona proneta oko spoljnih zidina Pećke Patrijaršije.

Ovu veliku svetinju nosile su mati Haritina, igumanija pećka i sestre monahinje ove svete obitelji. Za vreme krsnog hoda čitana je molitva za izbavljenje od zarazne bolesti koju je sastavio rumunski Patrijarh Danilo i akatist Presvetoj Bogorodici Pećkoj, dok su zidine manastira i njegova okolina kropljeni osvećenom bogojavljenskom vodicom.

Po završetku sveštenog hoda ikone Majke Božije Pećke Krasnice sestrinstvo manastira Pećka Patrijaršija je još jednom uznelo toplu i usrdnu molitvu za izbavljenje od koronavirusa, najnovije pošasti koja je snašla naš narod i ceo svet, za zdravlje i spasenje svih.

Podsetimo da je kroz svu burnu istoriju našega naroda, u doba velikih smutnji, zaraznih bolesti i nevolja, ikona Majke Božije Pećke nošena u litiji kroz grad Peć, čudotvoreći i pomažući vernima.

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska

Pećka Patrijaršijakoronaviruslitija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva