:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2019   20:42

0

519

Posle Ostroga, na meti i Dečani

Usvajanje nakaradnog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, ukoliko do njega dođe, reflektovaće se i na odnos Prištine prema srpskom narodu. Ovakva legalizovana uzurpacija imovine SPC u Crnoj Gori biće signal Ramušu Haradinaju, Hašimu Tačiju i njihovoj družini da krenu u otimanje srpskih svetinja na KiM.

Da "crkvena kriza" koja uveliko trese Crnu Goru može imati dalekosežne posledice po srpski nacionalni korpus, upozorio je u episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

- Vlast u Podgorici namerava da napravi presedan na koji bi se kasnije pozvala i Priština. Postoji opasnost da po istom scenariju, jednim potezom, preuzmu sve kosovskometohijske svetinje - Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu - izjavio je episkop Joanikije.

Vladika budimljansko-nikšićki je pozvao sve pravoslavne vernike u Crnoj Gori da prisustvuju Saboru u Podgorici i dignu glas protiv spornog zakona koji je ocenjen kao napad na Crkvu u Crnoj Gori. Sporni akt predviđa da se crkvena imovina, crkve i manastiri, među kojima i nemanjićke svetinje, prenesu u vlasništvo države, što bi otvorilo put za njihovu uzurpaciju od grupe Miraša Dedeića.

Igumani manastira i arhijerejski namesnici širom Crne Gore pozivaju vernike i organizuju prevoz na subotnji skup u Podgorici.

- Vlada je usvojila predlog zakona, a u Skupštini imaju većinu. Upamet se, braćo, i svi u Podgoricu da odnarođenom i ucenjenom režimu u Crnoj Gori poručimo da svetinje koje su gradili naši preci nećemo dati. Mesto nam je svima tamo, da se ne postidimo pred precima i ne obrukamo pred potomcima - poziva sveštenik Mijajlo Backović iz Tivta.

Arhijerejski namesnik iz Bara Slobodan Zeković potez režima poredi sa komunističkim vremenom.

- Najnoviji napad na našu Crkvu vraća nas u vreme revolucionara koji su od crkava pravili magacine i štale - ocenjuje Zeković. 

Izvor: Novosti

SPC u Crnoj GoriKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva