:

:

TV Most

clock

Decembar 25, 2021   16:42

0

126

Posle tri decenije obnovljena pravoslavna crkva u Petrinji

U obnovljenoj pravoslavnoj crkvi Svetog Spiridona u Petrinji održana je prva liturgija posle 30 godina kojoj su, osim vernika, prisustvovali potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

Boris Milošević i Milorad Pupovac čestitali su Božić vernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru, uz poruke važnosti obnove i mirenja.

"Činjenica da su u Petrinji obnovljene i katolička i pravoslavna crkva dva su dobra znaka da je došlo vreme obnove i mirenja, a ne rušenja i sukobljavanja. Zato smo danas ovde da slavimo Svetog Spiridona i da istovremeno čestitamo svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru", rekao je Pupovac.

Crkva Svetog Spiridona, više puta uništavana tokom 20. veka, prvo 1941. a poslednji put 1991. godine, središnje je mesto molitve pravoslavnih vernika petrinjskog kraja, saopštio je SNV.

Crkva je obnovljena zahvaljujući donacijama Pokrajinske Vlade Vojvodine, kao i samih vernika, uprkos zemljotresu i svim drugim nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u 2020. i 2021. godini, prenosi Indeks.hr.

"Došli smo ovde i kako bismo posvedočili da je potrebno da osnažimo napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova. Kao što smo se pre godinu dana upregli da humanitarno pomažemo, tako ćemo godinu dana nakon potresa nastojati da se i Vlada i mi upregnemo u pitanje obnove i da svi koji su do sada na oko toga oklevali na različite načine, budu angažovani na pravi način", izjavio je Pupovac.

Podsetivši da aktivisti SNV-a redovno obilaze građane koji su još u kontejnerima, kao i da je SNV organizirao akciju "Banija je naša kuća", Pupovac je najavio podelu građevinskog materijala za obnovu i gradnju kuća.

Posle liturgije, Milošević je izjavio da je petrinjska parohija u zemljotresu pre godinu dana ostala bez crkava i bez parohijskog doma.

"Ova crkva, čija je gradnja započeta prije potresa, srećom nije oštećena, a sada je dobila krov, pa će vjernici moći dolaziti", kazao je Milošević.

Izvor: Танјуг, Indeks.hr

HrvatskaPetrinjapravoslavna crkvaobnova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva