:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Oktobar 31, 2020   14:29

0

181

Poslednji ispraćaj mitropolita Amfilohija ka Podgorici

Duž magistralnog puta Cetinje - Pogorica vernici i građani izašli su da isprate vozilo sa kovčegom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Društvenim mrežama kruže snimci tog poslednjeg ispraćaja.

Prethodno je u Cetinjskom manastiru održana liturgija, a potom i poslednji oproštaj sveštenstva i vernika koji su u kolonama čekali da uđe u manastirsku portu.

Do tada će kovčeg, koji je pokriven providnim poklopcem, biti izložen u hramu i vernici će moći da mu odaju poslednju poštu.

Liturgija povodom smrti mitropolita Amfilohija na Cetinju

Na dan Svetog Petra Cetinjskog, u Cetinjskom manastiru održana je liturgija povodom smrti ahiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kojoj je, osim vladika sveštenstva, vernika i građana, prisustvovao i mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Na fotelji na kojoj je mitropolit sedeo je njegova fotografija.

Nakon liturgije građani Cetinja i Crne Gore se opraštaju od mitropolita, čiji kovčeg se nalazi u istoj prostoriji s kovčegom Svetog Petra Cetinjskog, pa građani u mimohodu najpre dodiruju i celivaju kovčeg mitropolita, a potom i Svetog Petra Cetinjskog.

U mimohodu su i majke ili očevi s bebama u naručju, stari i mladi.

Veliki broj građana Cetinja i okoline čeka u dvorištu manastira da uđe u prostoriju u kojoj je izložen kovčeg mitropolita, a takođe velikii broj građana čeka da uđe u Cetinjski manastir.

Na vratima manastira oni se propuštaju u grupama.

Ovaj svečani čin ispraćaja mitropolita Amflohija sa Cetinja ka Podgorici se odvija u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenh iz celog sveta povodom smrti mitropolita Crkvi i vernicima.

Inače, noćas je održano bdenje u Cetinjskom manastiru na kojem je bio i vladika Atanasije, koji je na odar doneo knjigu svom najboljem prijatelju, koja je danas izašla iz štampe, a reč je o "Pismima Ave Justina svom duhovnom čedu Amfilohiju".

Ostavio mu je i tropar koji su spevali prizrenski bogoslovi.

Kovčeg mitropolita Amfilohija ispraćen je u 13 sati do Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će sutra biti sahranjen.

Do sahrane vernici, građani i poštovaoci mitropolita takođe će moći da se oproste u mimohodu od njega, a samu sahranu prenosiće RTV Crne Gore.

MPC: Ispraćaj Amfilohija uz poštovanje epidemiološke situacije

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC apeluje na sve one koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju da to urade pridržavajući se propisanih mera zbog epidemiološle situacije izazvane korona virusom, da nose maske i drže fizičku distancu.

MCP je obezbedila 5.000 maski koje će biti podeljene onima koji ih ne budu imali, saopštila je Mitropolija.

U nedelju, 1. novembra, Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija biće služena u devet časova, navodi se u saopštenju.

Liturgiju će služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, uz sasluženje više arhijereja.

"Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog hrama u Podgorici", saopštila je MCP.

Mitropolit MPC SPC Amfilohije preminuo je juče u Podgorici u 82. godini.

Izvor: Танјуг: Foto: Novosti online

Amfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva