:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 03, 2019   17:19

0

118

Poslednji trzaji Islamske države u Siriji

Takozvana Islamska država je u pokušaju da spreči poraz u Baguzu, poslednjem delu teritorije koji je pod njenom kontrolom, koriste bombaše-samoubice i automobile-bombe, javlja Rojters.

Kako se navodi, osvajanje Baguza, sela u istočnoj Siriji, biće prekretnica u međunarodnim naporima da se pobede džihadisti, čiji je samoproglašeni kalifat na vrhuncu moći 2014. godine držao skoro trećinu Sirije i Iraka.

Međutim, opšte je prihvaćeno da će ta grupa, koja se od tada nalazila u povlačenju i koja je pretrpela najveći poraz 2017. godine, ostati bezbednosna pretnja kao pobunjenicka sila sa ćelijama „spavača“ i sa nekim izolovanim „džepovima“ teritorije.

Sirijske demokratske snage, podržane od SAD, koje napadaju Baguz, saopštile su ranije da danas očekuju „odlučujuću bitku“, nakon što su postepeno napredovale 18 sati kako bi izbegle mine koje je postavila IS, čiji borci takođe koriste podzemne tunele za izvodenje zaseda i zatim nestaju.

Međutim, do podneva nije bilo znakova da je bitka završena, a portparol međunarodne koalicije predvođene SAD Šon Rajan rekao je da je tempo napredovanja usporen.

„Borci IS koriste samoubilačke prsluke i automobile bombe da uspore ofanzivu Sirijskih demokratskih snaga i da se sakriju od napada koalicije u oblasti Baguza. Oni i dalje drže civile i spajaju tunele“, rekao je Rajan.

Prema procenama, nekoliko stotina boraca IS se nalazi na teritoriji Baguza, uglavnom stranaca i njih je koalicija opisala i kao najtvrđe ekstremiste.

Izvor: Танјуг

SirijaID
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva