:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 16, 2022   15:47

0

97

Postignut dogovor o izvlačenju ranjenih iz "Azovstalja"

Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane "Azovstalj" u Mariupolju i otvorila koridor za izvlačenje ranjenih. Iz Kijeva tvrde da su se ruske trupe povukle iz područja Harkova, ali da je situcija u Donbasu veoma teška.

Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane "Azovstalj" u Mariupolju i otvorila humanitarni koridor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sa ukrajinskim vojnicima u "Azovstalju" postignut je dogovor o izvlačenju ranjenih iz fabrike u medicinsku ustanovu u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopšteno je novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije. 

"Dana 16. maja, kao rezultat pregovora sa predstavnicima ukrajinskog vojnog osoblja blokiranog na teritoriji metalurškog kombinata Azovstalj u Mariupolju postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva.

Rakete oštetile turističku infrastrukturu u Odesi

Ukrajina je prijavila još jedan raketni napad na crnomorski priobalni region Odese u kojem je izazvana šteta na turističkim objektima i požari.

Regionalna vojna administracija Odese saopštila je da su "u raketnim vazdušnim udarima na region Odese oštećeni objekti turističke infrastrukture, uništene zgrade i da je buknuo požar".

Ukrajinski izvori navode da je Rusija nastavila da izvodi vazdušne raketne udare na već teško oštećeni most preko ušća Dnjestra južno od Odese, u kojima su dve osobe povređene.

Strani dobrovoljci u borbama kod Harkova

Pripadnici ukrajinske legije stranaca učestvuju u borbama u okolini Harkova, javlja ukrajinski TSN. Kako navodi televizija, posle obuke strani dobrovoljci su učestvovali u borbama u nekoliko sela u ovom regionu.

U borbama su, navodno, učestvovali borci iz Irske, Holandije, Hrvatske, Brazila i Japana.

Izveštaj TSN-a usledio je samo nekoliko dana pošto je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo da je velikoj većini od oko 16.000 boraca koji su se dobrovoljno prijavili za učešće u borbama, neophodna ozbiljna obuka.

EK u sredu predlaže novi paket finansijske pomoći Ukrajini

Evropska komisija bi trebalo u sredu da predloži novi paket finansijske pomoći Ukrajini, uključujući nove kredite za pružanje trenutne likvidnosti Kijevu i obaveze za dugoročno finansiranje rekonstrukcije zemlje, izjavili su zvaničnici.

Obim kratkoročne finansijske podrške se još uvek definiše, ali su dva zvaničnika rekla da očekuju da će ona otprilike pokriti finansijske potrebe Ukrajine za dva meseca, uglavnom kroz kredite.

Treći zvaničnik je rekao da će novac biti obezbeđen iz budžeta EU i od vlada država članica EU, odbacivši ranije navode da bi sredstva mogla da se prikupe na tržištu izdavanjem zajedničkih obveznica koje podržava budžet EU.

Međunarodni monetarni fond je u aprilu procenio da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mesečno najmanje tri meseca da bi popunila trenutni finansijski nedostatak izazvan ruskim napadom. Direktorka MMF Kristalina Georgieva pozvala je da ova podrška dođe u vidu grantova, a ne kredita.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva