:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2020   21:10

0

95

Postignut dogovor o Libiji

Svetski lideri postigli su finalni sporazum na međunarodnoj konferenciji o Libiji. Iako detalji sporazuma nisu zvanično objavljeni, ruska agencija Tas imala je uvid u nacrt dokumenta.

Prema tom nacrtu, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukob u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kako navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primenu odluka sa samita u Berlinu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte poručio je da je njegova zemlja voljna da odigra ključnu ulogu u nadzoru dogovorenog primirja.

Merkel: Rat bi samo produžio patnju naroda 

Govoreći na konferenciji za novinare, nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će u Libiji delovati samo političko rešenje, a da će dalje vojno angažovanje samo produžiti patnje libijskog naroda.

Merkel je rekla da diskusija u Berlinu "neće rešiti sve probleme Libije" dodajući da su današnji razgovori imali za cilj da daju novi zamah mirovnom procesu.

Od presudnog značaja je, ističe, da se embargo na oružje održi kako bi primirje pravilno funkcionisalo.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je novinarima da su svi učesnici dogovora posvećeni da podrže primirje.

Podeljena zemlja 

Libija je od zbacivanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Zvanične vlada u Tripoliju okrenuta je Turskoj, dok snage Kalife Haftara čije je uporište na istoku zemlje u Bengaziju podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva