:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Mart 31, 2019   20:10

0

204

Postignut dogovor o prekidu štrajka u JP "Pošta Srbije"

Nakon današnjeg razgovora potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa predstavnicima zaposlenih u JP „Pošta Srbije", koji su već više dana u štrajku nezadovoljni uslovima rada i tretmanom od strane poslovodstva ovog preduzeća, postignut dogovor o prekidu štrajka.

Zaposleni su prihvatili sve predloge koje je izneo potpredsednik Stefanović i saglasni su sa prekidom štrajka i preduzimanjem mera radi uspostavljanja normalnog procesa rada, navodi se u saopštenju na sajtu Vlade Srbije.

U razgovoru je dogovoreno da se do 4. aprila izvrši raspodela drugog dela ostvarene dobiti za 2017. godinu, a da se do 24. aprila izvrši raspodela prvog dela iz ostvarene dobiti za 2018. godinu.

Takođe je dogovoreno da se u roku od 7 dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje, u kojoj će, pored predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva i osnivača, učešće uzeti i 3 predstavnika zaposlenih sa današnjeg sastanka.

Ona će imati zadata da se izmeni član 42 Kolektivnog ugovora, na način da se raspodela sredstava iz dobiti počev od 2018 godine isplaćuje linearno.

Radna grupa ima zadatak i da se Kolektivnim ugovorom predvidi pravni osnov za jednokratnu isplatu naknade materijalno ugroženim zaposlenima, a minimalni iznos je 20.000 dinara.

Rok za navedene izmene i realizaciju je 10 dana od dana formiranja radne grupe.

Treba da se izvrši i analiza koeficijenata osnovne zarade, na način da se tehnološka radna mesta više vrednuju.

Takođe imaju zadatak da se preispita opravdanost postojanja pojedinih radnih mesta (veliki broj savetnika, zamenika i drugih dupliranih rukovodećih radnih mesta).

Rok za analizu i dostavljanje izveštaja Vladi Republike Srbije je novembar ove godine, nakon čega bi Vlada preduzela mere u cilju uvećanja mase za zarade za 2020. godinu, uz reformu koeficijenata zarade.

Dogovoreno je i da se u septembru isplati drugi deo sredstava iz dobiti za 2018. godinu.

Takođe je dogovoreno da se sredstva za povećanje osnovnih zarada (korekcija), kao i sredstva za uvećanje zarada po osnovu radnog učinka (stimulacija) preusmere sa administrativnih poslova na tehnološke poslove, sa izuzetkom deficitarnih radnih mesta (IT poslovi i sl).

Kako se navodi, poslovodstvo preduzeća sve prijeme u radni odnos treba da stavi u svrhu tehnologije, odnosno da neće primati zaposlene na administrativnim (kancelarijskim) poslovima.

Svi zaposleni, koji su učestvovali u štrajku su dobili garancije da neće trpeti posledice u preduzeću zbog stupanja u štrajk, kao i da će se obustaviti svi do sada započeti postupci kažnjavanja od strane poslovodstva JP "Pošta Srbije".

Sastanak je protekao u korektnoj atmosferi, uz prisustvo saradnika ministra Stefanovića i direktora RPLC-a Beograd, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

Pošta Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva