:

:

TV Most

Foto: Opština Gračanica

clock

Februar 19, 2020   17:10

0

275

Potpisan memorandum o realizacija projekta ”subvencije za energetsku efikasnost”

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i predstavnik Projekta „Subvencije za energetsku efikasnost“ Marko Kašir, u saradnji sa Milenijumskom fondacijom, potpisali su danas Memorandum o razumevanju.

Memorandumom je uspostavljen okvir za saradnju na realizaciji pilot projekta „Subvencije za energetsku efikasnost“ koji sprovodi Milenijumska fondacija, a koji ima za cilj smanjenje potrošnje električne energije u stambenom sektoru putem dodela subvencija i drugih ekonomskih podsticaja stambenim jedinicama na teritoriji opštine Gračanica.

Ovaj projekat podrazumeva energetski efikasno renoviranje individualnih stambenih jedinica, odnosno individualnih porodičnih kuća, koje ulažu u energetski efikasne mere, kao i obnovljive izvore energije, kako bi doprineli zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta života. Sprovođenje mera energetske efikasnosti ima za cilj uštedu električne energije kroz ugradnju sistema izolacije, fasade, spoljnih prozora i vrata, sistema grejanja, itd.

Istovremeno, projekat će omogućiti podizanje svesti kod vlasnika individualnih stambenih jedinica o koristima od energetske efikasnosti i na taj način pojačati njihov interes da investiraju u svoje objekte, čime povećavaju udobnost i doprinose očuvanju životne sredine.

Važno je napomenuti da će se prilikom realizacije projekta posebno uzeti u obzir stambeni uslovi određenih kategorija stanovništva, kao što su socijalno ugrožene porodice, samohrani roditelji, manjinske porodice, starija, invalidna i obolela lica, kao i porodice sa malom decom.

Prilikom zaključivanja Memoranduma, dogovoreno je da će strane potpisnice međusobno pružati potrebne institucionalne, ljudske i finansijske resurse, budući da su obostrano izrazile spremnost da rade u duhu prijateljske saradnje kako bi doprineli ostvarivanju ciljeva i efikasnom sprovođenju planiranih aktivnosti Projekta.

Predsednik Popović i vođa tima na realizaciji Projekta Marko Košir izrazili su nadu i uverenje da je ovo samo početak saradnje između ovih dveju strana, kao i da očekuju dugoročnu saradnju u ovoj oblasti, a sve u cilju dostizanja ekoloških standarda Evropske Unije, kada je u pitanju zaštita životne sredine i poboljšanje kvaliteta života građana u opštini Gračanica.

Izvor: Opština Gračanica

KiMGračanicasubvencijePopović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva