:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Novembar 25, 2019   13:42

0

279

Potpisan Poseban kolektivni ugovor za visoko obrazovanje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata visokog obrazovanja Srbije potpisali su u Beogradu Poseban kolektivni ugovor (PKU) za visoko obrazovanje.

Mladen Šarčević je ocenio da će potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora pomoći da se zaposleni osećaju sigurnije, ističući da postoji dobra saradnja ministarstva i predstavnika sindikata kada je reč o strateškim ciljevima u sistemu obrazovanja.

"Radimo zajedno u širem smislu na oblastima u vezi sa Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine i Akcionom planu za narednih pet godina. Takođe, radimo na Zakonu o finansiranju visokog obrazovanja", rekao je Šarčević na konferenciji za novinare.

Naveo je da će i dalje prioritet resornog ministarstva biti kvalitet obrazovanja, kao i da će se nastaviti ulaganja u infrastrukturu na visokom obrazovanju.

Predstavnica Sindikata visokog obrazovanja Srbije Dragana Latković ocenila je da je potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje od velikog značaja.

"Mislim da ćemo njime zaštiti zaposlene u visokom obrazovanju. Ono što je veoma značajno je da mi u Ministarstvu prosvete vidimo partnera što se tiče svih pitanja. Otvorenih pitanja ima i njih ćemo rešavati u hodu", kazala je ona.

Dejan Micković iz Sindikata obrazovanja Srbije istakao je da se ovim PKU daju veća prava u odnosu na Zakon o radu za sve zaposlene u visokom obrazovanju, a ne samo za članove sindikata.

Dodao je i da su pregovori o PKU trajali više od četiri godine.

"Ovako dug period pregovaranja je posledica nerazumevanja iz nekih drugih ministarstava", naveo je Micković i zahvalio ministru prosvete i resornom ministarstvu na dobroj saradnji.

Izvor: Танјуг

ŠarčevićMinistarstvo prosvetePoseban kolektivni ugovor za visoko obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva