:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2021   13:47

0

142

Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona za Transbalkanski koridor

Sporazum o dodeli investicionih sredstva od 12,5 miliona evra za projekat Transbalkanskog Koridora, izgradnje novog dvostrukog 400 kw dalekovoda Obrenovac-Bajina Bašta, potpisan je danas u Vladi Srbije.

Sporazum su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Podrška naučno-istraživačkim institucijama u rudarstvu

Mihajlović je razgovarala sa direktorom Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor Miletom Bugarinom o planovima za razvoj rudarstva u Srbiji i podršci naučno-istraživačkim institucijama u tom sektoru.

Mihajlović je istakla da je ministarstvo pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je prošao javnu raspravu i čiji cilj je da obezbedi nove investicije u rudarstvu, brži razvoj ove privredne grane i bolju zaštitu mineralnih resursa.

"Za budućnost rudarstva u Srbiji važno je da vodimo računa o domaćim naučno-istraživačkim institucijama, koje treba da imaju važnu ulogu i u izradi Nacionalnog plana za klimu i energetiku i nove strategije razvoja energetike i u svim aktivnostima u oblasti rudarstva, posebno kad je reč o zaštiti životne sredine", rekla je Mihajlović.

Bugarin je rekao da institut, koji je nastao u okviru RTB-a Bor, od 2007. godine posluje samostalno i danas raspolaže savremenim laboratorijama, kadrovski je ojačan i prihode ostvaruje na tržištu, kroz učešće u projektima i pružanje usluga u zemlji i inostranstvu, saopštilo je ministarstvo.

Izvor: Танјуг

Zorana MihajlovićTransbalkanski koridor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva