:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 23, 2024   12:38

0

39

Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Angole u oblasti kulture

Ministarka kulture Maja Gojković potpisala je danas sa ministrom kulture i turizma Angole Filipeom Silvinom De Pina Zauom Program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Angole u oblasti kulture za period od 2024. do 2026. godine.

Gojković je, nakon svečanog potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije, rekla novinarima da je Zau došao u Beograd kao gost Sajma turizma, ali da je protokol o saradnji već dugo pripreman, kao prvi takav dokument nakon 45 godina.

Istakla je da sporazum sa Angolom značajno doprinosi unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa i podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Sajma turizama spomenuo značaj kulturne saradnje i kulturnog turizma.

Prema njenim rečima, sporazum potpisan sa Zauom odnosi se na dve godine i otvara mogućnost saradnje u više oblasti kulture, a među prioritetima je filmska industrija, pošto obe države pokazuju veliki interes za razvoj audio-vizualne delatnosti.

Gojković je naglasila da postoji želja da se unapredi saradnja sa Angolom i razmene iskustva u oblasti animiranog filma, scenske i muzičke delatnosti. Istakavši da je bitna razmena iskustava u oblasti zaštite kulturnog nasleđa sa Angolom, Gojković je podsetila da su obe države potpisnice Uneskove deklaracije o zabrani trgovine nelegalno stečenog kulturnog nasleđa.

Istakla  je da će gostu iz Angole u Beogradu pokazati dva muzeja važna za istorijat međusobnih odnosa - Muzej Jugoslavije, kao države koja je bila među prvima koja je priznala nezavisnu Angolu, i Muzej afričke umetnosti.

Kako je navela, na današnjem bilateralnom sastanku sa Zauom detaljno će razgovarati o svim oblicima saradnje, kao i da je Angola dobrodošla kao gost na Ekspo 2027.

Zau je istakao da mu je ovo prva poseta Srbiji "i lepom Beogradu", gde je došao na poziv Ministarstva turizma Srbije kako bi bilo potvrđeno prijateljstvo dva naroda.

Napominjući da Angola sledeće godine proslavlja pola veka nezavisnosti, Zau je rekao da je svestan prijateljstva dve zemlje, pošto je u Beogradu posetio ulicu i spomenik Agostinu Netu, prvom predsedniku Angole, pesniku, lekaru i velikom humanisti.

"Gajimo lepo sećanje na Josipa Broza Tita, koji je bio veliki prijatelj Angole, i jako je pomogao u naporima za nezavisnost od kolonijalne vlasti Portugala", dodao je Zau.

Prema njegovim rečima, današnji sporazum je bitan, "jer kultura približava narode, a za njom ide sve drugo".  

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva