:

:

TV Most

Foto: RTS, Ministarstvo građevinarstva

clock

April 24, 2019   15:52

0

298

Potpisan sporazum za završetak obilaznice oko Beograda

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je u Pekingu sporazume za izgradnju obilaznice oko Beograda, Fruškogorskog koridora, rekonstrukciju pruge Beograd-Niš-Preševo i projekat Beogradskog metroa.

Zorana Mihajlović je sa predsednikom kompanije "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) Lu Šanom potpisala Protokol o saradnji na projektu Fruškogorskog koridora, tj. brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, saopštilo je ministarstvo.

Takođe i Okvirni sporazum o rekonstukciji i modernizaciji železničkog Koridora 10 pruge Beograd - Niš - Preševo - državna granica sa Severnom Makedonijom.

Mihajlović je potpisala i Memorandum o razumevanju o saradnji radi realizacije projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, deonica Bubanj potok - Pančevo, sa konzorcijumom kineske kompanije "Pauer Čajna" i azerbejdžanskog "Azvirta".

"Da bi Srbija iskoristila sve prednosti svog položaja tranzitne zemlje, potrebno je da završimo rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog železničkog Koridora 10, čime će Srbija postati nezaobilazan deo strateškog pravca saobraćajnog koridora od Luke Pirej do centralne Evrope", rekla je Mihajlovićeva.

Važno je i da se, kako je rekla, nastavi gradnja obilaznice oko Beograda, od Bubanj potoka do Pančeva, kako bismo teretni železnički saobraćaj preusmerili van gradskog jezgra i omogućili razvoj novih industrijskih zona i logističkih centara oko obilaznice.

Pored ta tri memoranduma, Mihajlovićeva je potpisala i Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro" sa izvršnim potpredsednikom kompanije "Pauer Čajna" Sjung Lisinom.

Potpisani memorandumi, prema njenim rečima, omogućiće nastavak rada na pripremi za realizaciju projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, kao i otpočinjanje zajedničkog rada na projektnoj dokumentaciji, prostornim planovima i modelu finansiranja za projekat Beogradskog metroa.

"Kad je reč o obilaznici oko Beograda, već sa kompanijama 'Pauer Čajna' i 'Azvirt' radimo Sektor B obilaznice, a memorandum koji smo danas potpisali je za Sektor C, od Bubanj potoka do Pančeva, i predstavlja prvi korak u izgradnji nastavka obilaznice, a vrednost tog projekta procenjuje se na oko pola milijarde evra", rekla je Mihajlović.

Pored potpisivanja sporazuma, potpredsednica vlade imala je i više sastanaka sa kineskim kompanijama.

Izvor: Танјуг

Zorana MihajlovićPekingzaobilaznica oko Beogradapotpisivanje sporazuma
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva