:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 28, 2022   9:51

0

177

Potpisan ugovor o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu

Postignut je dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Izvršni direktor kompanije “Stelantis“ Karlos Tavareš kaže da je ugovor sa Srbijom konkretan znak za uspešniju tranformaciju te kompanije i prelazak na novu tehnologiju.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija danas počinje potpuno novu eru u investicijama i potpuno novu eru u ponašanju u budućnosti.

"Nova era počinje za nas od danas. Potpisali smo dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Verujemo da će sada da ide tranzicioni period, do kraja 2023. godine. Već od početka 2024. godine idemo sa proizvodnjom jednog modela koji će biti u više fabrika proizvođen i sa našim modelom u trećem kvartalu 2024. godine", rekao je Vučić. 

Ističe da će to biti neverovatna prilika za Srbiju da se pohvali ima renomiranog proizvođača električnih automobila.

Predsednik Vučić se prethodno sastao se u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu sa rukovodstvom te kompanije. Sastanku koji je počeo oko 8.30, a prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine na osnovu spajanja italijansko-američkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili i francuske PSA grupe.

Tavareš: Prekretnica za Stelantis, bićemo ponosni na ova vozila

Izvršni direktor kompanije Stelantis Karlos Tavareš poručio je danas da je ugovor sa Srbijom, o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, jasan pokazatelj poverenja između dve strane, dodajući da je budućnost u novim, električnim vozilima, jer se autoindustrija neminovno menja.

“Bićemo ponosni kada budemo videli da vozila izlaze sa trake u narednih nekoliko godina”, poručio je Tavareš nakon sastanka sa Vučićem i potpisivanja ugovora.

On je rekao da je ugovor sa Srbijom srž za sprovođenje plana Stelantisa da napreduje do 2030. godine.

Dodao je da je Stelantis imao izazovnu 2021. godinu, i da je kompanija postigla izuzetne rezultate, uključujući i fabriku u Srbiji.

Tavareš je ukazao da se autoindustrija suočava sa veoma dubokom i brzom transformacijom, jer se mora menjati sve, ne samo tehnologija vozila.

“Ovo partnerstvo je jasan znak poverenja. Mnogo je nepoverenja u društvu, a cena nepoverenja je visoka. Mi ne idemo tim putem, naprotiv. Ugovor je jasan i konkretan znak naše namere da tu transformaciju učinimo uspešnom, prelaskom sa konvencionalne na moderene tehnologije”, rekao je Tavareš.

Dodao je da je ovo velika promena, za koju je Stelantis spreman, jer to sprovodi u nekoliko delova sveta.

Ukazao je da vožnja električnog vozila znači da je ubraznje pri kretanju veće, jer je dostupna veća snaga iz električnog motora, da je vozilo tiše, pa je i komfor vožnje bolji, dok se vozilom bolje upravlja.

“Ovo je veoma važan trenutak. Ovaj ugovor je prekretnica i možete da verujete Stelantisu. Mi ćemo uraditi svoj deo posla i uvereni smo da će i Srbija uraditi svoj deo”, poručio je Tavareš i pozvao sve da dođu kada novo vozilo bude “izašlo” sa trake.

Izvor: RTS

Aleksandar VučićKragujevacelektrični automobiliStelantisAna Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva