:

:

TV Most

Foto: beograd.rs

clock

Maj 22, 2015   17:42

0

199

Potpisan Protokol o saradnji Volkov teatra i BDP-a

Protokol su potpisali direktor BDP Slobodan Ćustić i Anatolij Ivanovič Lisicin, senator Rusije i dugogodišnji guverner Jaroslavske oblasti u kojoj je teatar Volkov jer je reditelj predstave i umetnički direktor teatra Volkov Jevgenij Marčelij zauzet probama.

Protokol znači i gostovanje BDP u Rusiji na festivalu koji svake godine Volkov teatar organizuje, međunarodnom festivalu "Ruska dramaturgija na svetskim jezicima" i festivalu za mlade "Pozorišna budućnost Rusije".

Prema rečima Ćustića, BDP se već priprema za to gostovanje.

Direktorka Ruskog doma Nadežda Viktorovna Kuščenkova na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj povodom potpisivanja Protokola o saradnji ruskog i srpskog pozorišta istakla je da je dolazak najstarijeg ruskog pozorišta u organizaciji Ruskog doma samo početak saradnje.

"Ruski dom želi da dovede najbolja pozorišta, da predstavi vrhunske ruske umetnike svih oblasti a posebnu pažnju posvećuje zbližavanju naroda Srbije i Rusije", rekla je Kuščenkova koja je godinama sa velikim uspehom nastupala na ruskim scenama a sada je direktor Ruskog doma.

Ona je ispričala da je Volkov teatar jedno od najpoznatijih pozorišta u Rusiji, koje je dobilo najznačajniju nagradu u toj zemlji „Zlatna maska". Pozorište je 1750 godine osnovao glumac Fjodor Volkov i ono je najstarije državno pozorište u Rusiji.

Volkov teatar izvodi klasična dela ali i dela modernih ruskih i svetskih pisaca. Gostovanje u Beogradu počinju u utorak, 26.maja u Ruskom domu gde će izvesti muzičku predstavu "Nije se vratio iz boja" na pesme najznačajnijih ruskih pesnika 20.veka.

U Ruskom domu 28.maja ruski umetnici izvešće muzički komad pod nazivom "Sanjala sam baštu" romanse Vladimira Nabokova koje su malo poznate.

Između dve muzičke predstave teatar Volkov će 27.maja u BDP na ruskom izvesti "Mesec dana na selu", komad koji je na matičnoj sceni premijerno izveden 11. maja.

Istog dana glumci ruskog pozorišta u 13 sati posetiće Petu beogradsku gimnaziju, gde će, kao poklon učenicima gimnazije, izvesti predstavu "Sanjala sam baštu".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva