:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2020   15:44

0

254

Potpisana koncesija za hidroelektrane na Savi

Slovenačka vlada i državno elektroprivredno društvo Holding Slovenske elektrane (HSE) potpisali su danas ugovor o koncesiji za hidroelektrane na središnjem toku slovenačkog dela reke Save.

Predviđa se da će prve tri planirane elektrane biti izgrađene za deset godina, javlja agencija STA.

Ugovor su u Trbovlju, gde će biti izgrađena jedna od elektrana, potpisali ministar životne sredine Andrej Vizjak i generalni direktor HSE Stojan Nikolić.

Plan je da se izgradi između devet i 12 hidroelektrana na deonici između Ježice, severno od Ljubljane, i Suhadola, nekih 50 kilometara istočno, a prve tri treba da se grade u Suhadolu, Trbovlju i Renkama.

Vizjak je rekao da je bilo potrebno 15 godina da se finalizuje ugovor o koncesiji, te da se očekuje da će ulaganje u tri elektrane i sa tim povezani radovi biti završeni za 10 godina.

Dodao je da su investicije u zasavske elektrane procenjene na 350 miliona evra, a većinu radova treba da izvedu slovenačke kompanije.

Potpisivanje ugovora je bilo praćeno protestom ekoloških aktivista, što je Vizjak prokomentarisao rečima da je 95 posto opštinskih odbornika u regionu podržalo projekat.

Nikolić je rekao da će planirane elektrane, s ukupnom snagom od 350 GWh, činiti polovinu snage koju je proizvodila Termoelektrana Trbovlje, koja je ugašena 2014. godine.

Izgradnjom celog lanca hidroelektrana na središnjem delu Save, HSE će povecćati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za 20 posto, rekoa je Nikolić.

Prema Ministarstvu životne sredine, ugovor takođe obavezuje HSE da obezbedi zaštitu od poplava na tom području, a od stručne procene uticaja na životnu sredinu zavisiće koliko će elektrana, pored prve tri, biti izgrađeno.

Koncesiona naknada koju HSE plaća kao koncesionar, biće deljena između države i lokalnih samouprava uključenih u projekat.

Izgradnja prve HE mogla bi počne 2024. godine, a druge dve bi usledile nakon dve do tri godine.

Trenutno postoji osam elektrana na Savi koje rade i još jedna u izgradnji nizvodno, blizu granice sa Hrvatskom, navodi STA.

Izvor: Танјуг

Slovenijahidroelektranakoncesija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva