:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2021   20:59

0

33

Potpredsednica Bundestaga u Šumaricama: Ne mogu da opišem šta se ovde osećam kao Nemica

Na ovom mestu želim i da vam se izvinim, mada ne znam da li se za ovo što je ovde učinjeno uopšte može izviniti, ali vam dajem obećanje da ćemo živeti u prijateljstvu i poverenju, zajedno u jednoj evropskoj porodici, sećajući se onoga što je bilo i ne zaboravljajući ove žrtve, rekla je potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot u Šumaricama.

Klaudija Rot je prvi visoki zvaničnik Nemačke koji je odao poštu žrtvama fašističkog zločina u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine i položio venac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, a do sada su to činili ambasadori Nemačke.

"Ovaj dan je dan dubokog bola i suza. Ovo je dan kada plače srce i kada nema dovoljno reči koje bi mogle opisati šta ovde osećam kao Nemica", rekla je Rot posle Velikog školskog časa.

Beskrajno sam zahvalna što mi je pružena prilika da danas budem ovde kao Nemica, što mi je pružena ruka vašeg grada i vaše zemlje, što mi je ukazano poverenje da prisustvujem današnjem danu kao predstavnica Nemačke i nemačkog Bundestaga, rekla je Rot.

"Sve se ovo može reći u dve reči zajedničke i za Aušvic i za Kragujevac - nikada više", naglasila je Rot.

Potpredsednica Bundestaga je istakla da se ovaj tužni datum nikada ne sme zaboraviti.

Moramo se boriti za ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca, rekla je Rot i dodala da je prema Povelji o ljudskim pravima, ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno i da je to moralni imperativ.

To je dostojanstvo svakog pojedinca, ne piše muškarca, hrišćanina, belca, crnca, mladog, starog, hetero... Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno, rekla je Rot.

Ona je rekla da danas dok stoji u Šumaricama oseća sramotu, jer je u nemačkom pamćenju i istoriji mesto Kragujevac skoro nepoznato.

"U školi sam učila o zločinima u Francuskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Holandiji, ali ne i u Kragujevcu. Moram priznati da su se Nemci malo bavili istorijom Srbije i celog regiona", kazala je Rot i dodala da će po povratku razgovarati o tome sa školama i institucijama da bi deca i svi ljudi u Nemačkoj saznali o kragujevačkoj tragediji.

Izvor: FoNet,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva