:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Mart 04, 2024   8:10

0

49

Potpredsednica SAD pozvala na hitan prekid vatre u Gazi

Potpredsednica SAD Kamala Haris pozvala je na momenatalni prekid vatre u Pojasu Gaze i zahtevala od Izraela da poveća priliv humanitarne pomoći usled "nehumanih uslova" i "humanitarne katastrofe" koja je pogodila palestinski narod.

Rojters navodi da su komentari Haris jedni od najoštrijih koje je dao visoki zvaničnik SAD kada je reč o pozivima Izraelu da ublaži situaciju u Gazi.

Potpredsednica, koja je govorila na događaju u Selmi, u saveznoj državi Alabami na obeležavanju "krvave nedelje", kada su državni truperi prebili mirne demonstrante, apelovala je na Hamas da prihvati dogovor o oslobađanju talaca, čime bi počeo šestonedeljni prekid vatre i ušla veća količina humanitarne pomoći.

"Ljudi u Gazi gladuju. Uslovi su nehumani, a naša zajednička humanost nas tera da delujemo. Izraelska vlada mora da uradi mnogo više kako bi se povećao protok humanitarne pomoći. Tu nema izgovora", rekla je Haris.

Al Džazira: Izrael granatirao groblje u Džabaliji

Izraelska vojska je gađala groblje u izbegličkom kampu Džabalija koje su nedavno izgradili stanovnici više puta bombardovanog područja u severnoj Gazi, prenosi Al Džazira.

Na snimcima koje na društvenim mrežama objavljuju palestinski novinari vidi se veliki krater koji je ostao nakon udara i razbacana tela.

Vafa: Tinejdžer poginuo tokom racije u Ramali

Palestinski tinejdžer poginuo je u operacijama izraelske vojske u blizini Ramale, na Zapadnoj obali, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa.

Navodi se da je Palestinac stradao tokom racije u izbegličkom kampu El Amari.

Izvor: T a n j u g, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva