:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2020   15:59

0

176

Potvrđena optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Optužnica protiv šefova Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zbog obelodanjivanja poverljivih dokumenata iz Specijalizovanog tužilaštva Kosova, među kojima su i imena potencijalnih svedoka, potvrđena je odlukom sudije za prethodni postupak.

Ovo je, kako prenosi prištinska Koha, naveo advokat Tom Gaši na svom Fejsbuk profilu.

Gaši je napisao da se Gucati i Haradinaj terete u četiri tačke optužnice zbog ometanja pravde i njihovim radnjama između 7. i 25. septembra ove godine.

Haradinaju i Gucatiju, koji su u pritvoru u Hagu, danas je predata optužnica koju je potvrdio sudija i oni očekuju se da će se pojaviti pred sudijom na sledećim ročištima, dodao je Gaši.

Optužnica je podneta sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu 30. oktobra na potvrđivanje i to kao striktno poverljiva.

Obojica su uhapšena zbog zastrašivanja svedoka u postupcima koji će biti vođeni pred tim sudom.

Gucati i Haradinaj sutra pred sudom zbog potvrđene optužnice

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu potvrdio je optužnicu protiv šefova Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koja je, prema saopštenju suda, još “striktno poverljiva”.

Nakon odluke o potvrđivanju, sudija je za sutra u 11.15 sati zakazao odvojena saslušanja Haradinaja i Gucatija povodom potvrđene optužnice.

U saopštenju suda se precizira da je odluka o potvrđivanju optužnice od 30. oktobra doneta 11. decembra, kada je pretpretresni sudija delimično potvrdio optužnicu i naložio Specijalnom tužilaštvu Kosova da podnese revidiranu optužnicu, “kao potvrđenu”.

Tužilaštvo je danas podnelo potvrđenu optužnicu, sa redakcijama po ovlašćenju sudije, koja optužuje Gucatija i Haradinaja za krivična dela zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Gucati i Haradinaj su kao predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih vojnih veterana Kosova uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

U Nalogu za njihovo hapšenje navodi se da postoji osnovana sumnja da je Gucati krivično odgovoran za pokušaj zastrašivanja tokom krivičnog postupka jer postoji sumnja da je održao tri konferencije za štampu 7, 16. i 22. septembra, na kojima je distribuirao ili na drugi način medijima stavio na raspolaganje poverljive informacije i dokumente koji nisu javnog karaktera, a odnose se na rad Specijalizovanog tužilaštva.

Takođe nije intervenisao kada je Haradinaj izneo imena određenih (potencijalnih) svedoka i dao informacije o njihovom prebivalištu i druge lične podatke.

Haradinaj se prema nalogu za hapšenje tereti za pokušaj zastrašivanja tokom krivičnog postupka jer je 7, 16. i 22. septembra na pomenutim konferencijama za medije, na kojima je pored ostalog izneo imena određenih (potencijalnih) svedoka i dao informacije o njihovom prebivalištu i druge lične podatke.

Ovo je treća po redu optužnica za koju se zna da je potvrđena pred Specijalizovanim većima, poznatijim kao Sud za zločine OVK.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu zbog opasnosti da bi mogli da pobegnu, da bi mogli da ometaju predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specijalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavljaju krivična dela za koja se već sumnjiče.

 

Izvor: T a n j u g

Hisni GucatiNasim HaradinajOVKHagTom Gaširatni zločini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva