:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2022   21:09

0

40

Potvrđena optužnica za ratni zločin nad vojnicima JNA

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (zenge) B. T. zvanog "Ranko", kojom se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP-a Hrvatske. Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima jer je nakon hapšenja po poternici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj.

Optužnica je potvrđena 7. juna, a stupila na pravnu snagu protekom roka za žalbu na rešenje Višeg suda kojim je optužnica potvrđena, pošto žalbe nisu izjavljene, rekla je za Tanjug portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Sud bi u narednom periodu trebalo da zakaže početak suđenja optuženom u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 7. jula prošle godine predalo je sudu optužnicu, nakon čega ju je sud vratio na dopunu istrage i potom potvrdio.

Prema navodima Tanjuga, B. T. je poreklom Albanac koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca zločina u kojem su mučeno i prebijano 14 vojnika JNA, od kojih je  jednog ubio.

Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima jer je nakon hapšenja po poternici naše zemlje u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj, zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.

Tereti se da je kao pripadnik Zbora narodne garde zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP RH, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

Ponižavanje i fizička tortura

U više navrata je B. T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA, čiji se identitet za sada ne objavljuje u javnosti, tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

Sve to je, prema stavu tužilaštva za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

Povrh svega, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja jednog vojnika, ubio ga je pucnjem iz pištolja u glavu.

Optužnicom od 7. jula 2021. obuhvaćeni su događaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP Hrvatske, piše na sajtu Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, praktično je nemoguće jer je konkretna žrtva mrtva.

B. T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva