:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Februar 21, 2020   14:31

0

168

Poverenica: Boško Obradović krši zakon i podstiče strah

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je lider Dveri Boško Obradović video klipom o migrantima prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, uz ocenu da Obradović podstiče strah i stvaranje neprijateljskog okruženja prema migrantima i osobama drugačije boje kože i etničkog porekla.

Brankica Janković u saopštenju navodi da Ustav Republike Srbije propisuje pravo na utočište i da se "performansom" u video klipu krši Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuju uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Poverenica ističe i da su građani i građanke, uprkos pojedinačnim slučajevima nerazumevanja i predrasuda, prethodnih godina pokazali visok nivo solidarnosti, humanosti i tolerancije prema migrantima, što sada ne sme i ne treba biti dovedeno u pitanje.

"Svi mogu da imaju različite političke stavove uključujući i viđenje migrantske politike, ali je nedopustivo vređanje i omalovažavanje po rasnoj, etničkoj i verskoj osnovi, a naročito rasizam i ksenofobija", naglašava Janković.

Ona je pozvala političare da u svojim nastupima poštuju ljudskih prava koja predstavljaju osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Izvor: Танјуг

Brankica JankovićBoško Obradović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva